Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Varovné označení masného „lepidla“ do kategorie

Alergeny > Rizikové faktory - Archiv> Alergeny> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality > Aktuality

Varovné označení masného „lepidla“

Vydáno: 20.1.2012
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Německý úřad BfR navrhuje uvádět na masných výrobcích s transglutaminázou preventivní varování pro celiaky.
Potraviny obsahující enzym transglutaminázu  (TG) používanou jako spojovací prostředek (lepidlo) při vytváření velkých kusů z malých kousků masa (např. při výrobě šunky) by podle aktualizovaného stanoviska německého Spolkového úřadu pro posuzování rizik (BfR;  Nr. 052/2011 z 30. 11. 2011) měly být označeny varováním kvůli možnému riziku pro celiaky.
Vedou se diskuse, zda TG používaná při výrobě masných výrobků může vyvolávat potíže osobám trpícím celiakií. Výzkumy ukázaly, že samotný enzym, ani v aktivní formě, neznamená riziko. Avšak v kombinaci s bílkovinami se mohou vytvářet látky strukturálně podobné lepku, který vyvolává imunologickou reakci u celiaků. Sice zatím není známo, zda takové látky mohou celiakům způsobovat potíže, ale vzhledem k nedostatku klinických studií k této problematice je třeba toto považovat za možné. A proto by bylo vhodné uvádět preventivně na takových potravinách příslušné varování, aby se osoby trpící celiakií mohli takovým výrobkům vyhnout.

EU Food Law, 2012, č. 515, s. 11
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021