Bezpečnost potravin

Varování spotřebitelům: mnohonásobné překročení limitu aflatoxinů u pistácií

Vydáno: 1. 7. 2013
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 28. 6. 2013.

Významné překročení limitu pro výskyt aflatoxinů potvrdila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) u potraviny „Pistácie“ v balení 200 gramů v plastové fólii, označené dobou minimální trvanlivosti do 2. 5. 2014, země původu: Irán. Výrobci a prodejci, společnosti COMPARE, spol. s r.o. se sídlem na adrese Moskevská 1e/1104, 73601 Havířov-Město inspekce nařídila neprodleně stáhnout z prodeje celou závadnou šarži potraviny. Limit pro přítomnost aflatoxinů je v uvedené komoditě stanoven právním předpisem na 10 mikrogramů / kg, rozbor identifikoval koncentraci 575 mikrogramů / kg. Podle informací prodejce společnost prodala již 16 kg potraviny ve své pobočce na adrese Orlovská 5/290, 73564 Havířov – Dolní Suchá a dalších 84 kg vrátila dodavateli.
SZPI doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají závadnou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali. Aflatoxiny jsou látky, které mohou poškodit lidské zdraví zejména při dlouhodobé konzumaci. Inspekce již vložila notifikaci do evropského systému rychlého varování (RASFF).
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633 

Zdroj:  SZPI

Nadlimitní obsah aflatoxinů v pistáciích