Bezpečnost potravin

Vaječný žloutek napomáhá ke snižování rizika rakoviny

Vydáno: 22. 5. 2008
Autor:

Byla zjištěna spojitost mezi cholinem obsaženým ve vaječném žloutku a snižováním rizika rakoviny prsu.

Podle studie, prováděné v lékařském institutu Park Ridge Center for Health, Faith, and Ethics a publikované v časopisu Journal of the Federation of American Socieies for Experimental Biology, existuje určitá spojitost mezi cholinem (kvartérní báze rostlinného, resp. živočišného původu, ve formě esteru s kyselinou fosfatidovou nebo ve formě sfingomyelinů významná složka biologických membrán. Vyskytuje se ve značném množství např. v mozku nebo ve vaječném žloutku. Je metylačním činidlem při metabolických procesech, snižuje krevní tlak. Jeho ester s kyselinou octovou, acetylcholin, je významným neurotransmiterem), obsaženým ve vaječném žloutku a snižováním rizika rakoviny prsu. V rámci případové studie, které se zúčastnilo 3 000 žen bylo zjištěno, že riziko vzniku rakoviny prsu je u žen s vysokým příjmem cholinu v porovnání s těmi, které mají relativně malý příjem této látky, nižší o 24 %. Ženy s vysokou hladinou cholinu konzumovaly denně v průměru 455 mg cholinu, především z vajec, kávy a odstředěného mléka. Podle pracovníků lékařského institutu je adekvátní příjem cholinu 425 mg denně pro ženy, resp. 450 mg za den pro těhotné ženy. Jedno vejce obsahuje 125,5 mg cholinu, dalšími vhodnými zdroji jsou játra a pšeničný klíček. Více informací na adrese nebo zde