Bezpečnost potravin

V Číně se melamin běžně přidává do krmiv

Vydáno: 5. 5. 2007
Autor: pospisilova

Zprávy o tom, že kontaminace živočišných krmiv melaminem přidávaným k rostlinné bílkovině nebyla náhodná.

Podle zprávy uveřejněné dne 30. dubna 2007 v The New York Times řada společností se v Číně rutinně přidává při výrobě živočišných krmiv melamin k pšeničnému lepku a k rýžové bílkovině a to z toho důvodu, aby se falešně zvýšily koncentrace proteinu.
Na základě rozhovorů se zemědělskými pracovníky a managery v Číně noviny uvedly, že výrobci živočišných krmiv po řadu let tajně přidávají melamin do krmiv, která vyrábějí a to proto, že melamin během testů krmiv vypadá jako protein, ačkoliv nepřináší žádný výživový prospěch.
 
Chicago Tribune uveřejnil tvrzení managerů z čínské obchodní společnosti, kterou vysledoval FDA při zjišťování původu melaminu v krmivech, že nevěděli, jak se melamin dostal do lepku použitého v krmivech. Zjistilo se však, že v březnu 2007 firma uveřejnila svůj zájem o nákup melaminu.
 
Během tiskové konference uskutečněné dne 26. dubna 2007 uvedlo Americké ministerstvo zemědělství (USDA) a Úřad pro potraviny a léky (FDA), že nepřetržitě prověřují importovaný rýžový bílkovinný koncentrát na přítomnost melaminu a souvisejících sloučenin. Na základě informací, které jsou v současné době k dispozici, FDA i USDA se domnívají, že pravděpodobnost onemocnění po konzumaci vepřového masa ze zvířat, která byla vykrmována kontaminovaným krmivem, je velmi nízká.
 
IFT (zpráva z 30. dubna 2007)