Bezpečnost potravin

V Čechách se cholery bát nemusíme,na hygienu ale dbejme nejen při cestování

Vydáno: 25. 5. 2017
Autor: MZ ČR

Tisková zpráva Ministerstva zdravotnictví ze dne 25. 5. 2017.

V posledních měsících dosáhl počet lidí nakažených cholerou ve světě řádu desetitisíců – onemocnění se vyskytlo v několika zemích, např. v Tanzanii či Etiopii. Našich občanů se cholera může týkat, pokud tyto rizikové země navštíví, proto jim doporučujeme využít rad a možnosti vakcinace v očkovacích centrech a při cestování přísně dodržovat hygienická doporučení,“ uvedl dnes náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči prof. Roman Prymula v souvislosti s dvěma pacienty, kteří byli v tomto týdnu hospitalizováni s průjmovým onemocněním po návštěvě Tanzanie.

Cholera je akutní průjmové onemocnění způsobené bakterií Vibrio cholerae. Po poměrně krátké inkubační době (1-5 dnů, někdy i jen několik hodin) postihnou nakaženého intenzívní průjmy, případně i zvracení. Velmi rychle postupující dehydratace člověka ohrožuje na životě, na místě je antibiotická léčba a především rehydratace infuzní terapií. V našich podmínkách je pro lékaře možné onemocnění zvládnout na jednotce intenzivní péče. Cholera je infekce velmi nepříjemná, nicméně smrtnost na toto onemocnění je přibližně jedno procento a týká se pacientů, kteří nebyli léčeni.

„Laboratorní vyšetření potvrdila u českých pacientů navrátivších se z Tanzanie jeden případ epidemické cholery, u druhého se jednalo o choleře podobné průjmové onemocnění. Cholera je spojena s velmi nízkými sociálními a hygienickými standardy, zatímco u nás jsou tyto standardy vysoké, proto šíření cholery v ČR nepředpokládáme,“sdělila dále Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Ve spolupráci s Hygienickou stanicí Hlavního městka Prahy byla nicméně přijata protiepidemická opatření a kontaktovány příslušné zahraniční instituce.

Při cestování do rizikových zemí doporučujeme občanům řídit se doporučeními epidemiologů – využít nabízených možností očkování a přísně dodržovat hygienická pravidla. V rámci předcházení infekce cholerou používejte výhradně balenou vodu, a to nejen na pití, ale i např. na čištění zubů či omývání ovoce a zeleniny. Vedle vody jsou nejrizikovějšími potravinami mimo jiné i syrové mořské plody
 

Nejaktuálnější doporučení k cestování najdete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí (popř. výběr konkrétní země).

Hygienická a vakcinační doporučení Vám poskytne nejbližší očkovací centrum.

Pro více informací kontaktujte Ministerstvo zdravotnictví ČR, tel.: 224 972 166
Odbor komunikace s veřejností, e-mail:
tisk@mzcr.cz

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

 

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):