Bezpečnost potravin

V bezlepkových těstovinách Sam Mills je lepek v nadlimitním množství

Vydáno: 18. 12. 2018
Autor: dTest

Informace spotřebitelské organizace dTest

Lidem s celiakií nebo alergií na lepek způsobuje konzumace potravin z běžné mouky zdravotní potíže. Oprávněně očekávají, že těstoviny deklarované jako bezlepkové nebudou lepek obsahovat. Otestovali jsme přítomnost lepku v bezlepkových těstovinách a zjistili, že vřetena Sam Mills Pasta d´oro Gluten Free Fusilli obsahují jeho nadlimitní množství. Rádi bychom spotřebitele s bezlepkovou dietou varovali před konzumací tohoto výrobku.

V rámci testu těstovinových vřeten jsme otestovali 23 druhů různých typů těstovin a podrobili je laboratorním analýzám. U tří vzorků těstovin označených jako „bez lepku“ laboratoř zjišťovala, jestli dodržely maximální hranici povolené koncentrace lepku, a to 20 mg/kg.

K ověření nepřítomnosti lepku jsme použili biochemickou metodu detekující gliadin, což je jedna z frakcí lepku. U vřeten značky Sam Mills Pasta d´oro Gluten Free Fusilli s datem minimální trvanlivosti 5. 2. 2020 jsme odhalili koncentraci 55 mg lepku na kilogram výrobku, což je více než dvojnásobek bezlepkové limitní hodnoty. Spotřebitelé s bezlepkovou dietou by se proto měli vyhnout tomuto výrobku.

Kvůli klamavému – a pro celiaky nebezpečnému – označení jsme podali podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci. Osobám alergickým na lepek způsobuje jeho pozření alergické reakce, například bolest břicha, průjem nebo vyrážku. Pro celiaky je konzumace lepku z dlouhodobého hlediska ještě nebezpečnější. Lepek u celiaků vyvolává záněty střev, které mohou vést ke vzniku zhoubného nádoru.

Těstoviny značky Sam Mills Pasta d´oro Gluten Free Fusilli vyrábí v Rumunsku společnost S. C. Mills Europe a na český trh dodává Baltaxia a. s. Podle složení uvedeného na obalu produktu tvoří 100 % kukuřičná mouka, ve které by se lepek neměl vyskytovat.

Kde se lepek v kukuřičných vřetenech vzal? Lepek se mohl do těstovin dostat s nedokonale vytříděnou surovinou nebo se výrobek mohl lepkem ušpinit někde ve výrobním zařízení.

Kompletní výsledky testu těstovin přinese lednové vydání časopisu dTest. V něm se mj. dozvíte, které fusilli jsou opravdu bezlepkové. 

Zdroj: dTest

Foto: dTest

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):