Bezpečnost potravin

Úřady pro bezpečnost potravin v členských státech EU

Vydáno: 2. 4. 2008
Autor:

Přehled úřadů komunikujících s EFSA v otázkách bezpečnosti potravin.

V roce 2002 byl vytvořen Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). Současně řada členských států EU vytvořila nové úřady zabývající se problematikou potravin. Odpovědnosti a fungování těchto subjektů se v jednotlivých zemích liší. Jejich přehled je uveden v tabulce.
 
Tabulka: Úřady pro bezpečnost potravin v členských státech EU
 
Země
Úřad pro bezpečnost potravin
Internetová adresa
Belgie
FAVV/AFSCA
Česko
Státaní zemědělská a potravinářská inspekce
 
Dánsko
Fødevarestyrelsen
Estonsko
Veterinaar-ja Toiduamet
Finsko
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira
 
Francie
Agence française de sécurité sanitaire des aliments
Irsko
The Food Safety Authority of Ireland
Island
Umhverfisstofnun
Itálie
Ministero della Salute, Alimenti e sanità animale
Litva
Valstybineë maisto ir veterinarijos tarnyba
Lotyšsko
Parikãs un Veterinãrais Dienests
Lucembursko
Cellule Sécurité Alimentarire
Maďarsko
Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal
Malta
Food Safety Commission
Německo
Bundesinstitut für Risikobewertung
Německo
Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit (BVL)
Nizozemí
Voedsel en Waren Autoriteit
Norsko
Mattilsynet
Polsko
Główny Inspektorat Sanitarny
 
Rakousko
Österreichische Agentur für Gesundheit und Ernährungssicherheit GmbH
 
Řecko
EΦET
Slovensko
Štátna veterinárna a potravinová správa SR
 
Slovinsko
Direktorat za varno hrano
Španělsko
Agencia Española de Seguridad Alimentaria
 
Švédsko
Livsmedelsverket
 
Zdroj: FSA