Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Upřesňující informace k výsledkům kontroly olivových olejů do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Upřesňující informace k výsledkům kontroly olivových olejů

Vydáno: 30.11.2022
Tisk článku
Autor: SZPI
Tisková zpráva SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vydává upřesňující informaci ke kontrolní akci se zaměřením na kvalitu olivových olejů v ČR.

Z výsledků kontrolní akce vyplývá, že přibližně třetina kontrolovaných hodnocených vzorků byla nevyhovující. Část olivových olejů byla v rozporu s označením „extra panenské“, ve skutečnosti se jednalo o oleje nižší kategorie. Jeden z hodnocených vzorků dokonce odpovídal kategorii „lampantový“ olej, který nelze nabízet jako potravinu. Ve dvou dalších případech jsme zjistili uvedení povinných údajů nevyhovujícím způsobem.

Inspektoři odebrali na tuzemském trhu k analýzám celkem 20 vzorků olivových olejů různých zemí původu. Cílem akce SZPI bylo prověřit, zda extra panenské a panenské olivové oleje splňují fyzikální, chemické a senzorické parametry stanovené nařízením Komise (EHS) 2568/91 a požadavky dalších předpisů.

Analýzy, které SZPI uskutečnila v akreditované laboratoři Laboratory of Olive Oil Tasting ve Slovinsku a v tuzemské akreditované laboratoři SZPI, potvrdily, že u 5 vzorků nešlo o „extra panenské“ oleje, jak výrobci uvedli na obalu, ale o nižší třídu kvality olejů. Tuzemským spotřebitelům tak byla na etiketě poskytnuta zavádějící informace o kategorii. U celkem 2 dalších vzorků inspektoři konstatovali jen nedostatky v označení olejů.

Přehled všech vyhovujících i nevyhovujících vzorků SZPI zveřejnila na webu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly.

 

Zpracoval: Bc. Marek Bartík, referent mediální komunikace

 



Zdroj: SZPI

Foto: Shutterstock

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021