Bezpečnost potravin

Úprava směrnic o aditivech a jejich čistotě

Vydáno: 8. 11. 2010
Autor:

Směrnice 2010/69/ES a 2010/67/ES mění směrnice 95/2/ES a 2008/84. Změny se začnou se používat od 1. 4. 2011

Směrnice 2010/67/ES mění a doplňuje některá ustanovení směrnice 2008/84/ES, kterou se stanoví specifická kritéria pro čistotu potravinářských přídatných látek jiných než barviva a náhradní sladidla (OJ L 277, 21.10.2010, s. 17).
Mění se požadavek týkající se čistoty:
– oxidu uhličitého (E 290; obsah oleje max.5 mg/kg)
– sójové hemicelulózy (E 426)
– hydroxypropylcelulózy (E 463) – oprava
– vodíku (E 949; obsah dusíku max. 0,07 % obj.).

Doplňují se kritéria čistoty pro nově schválená aditiva:
– rozmarýnové extrakty (E 392; z Rosmarinus officinalis L.)
 – kasiové gumy (E 427)
 – polyvinylalkohol (PVA, E 1203)
 – polyethylenglykolu (PEG 400, PEG 3000, PEG 3350, PEG 4000, PEG 6000, PEG 8000) – E 1521

Směrnice 2010/69/ES, mění a doplňuje přílohy směrnice 95/2/ES o potravinářských přídatných látkách jiných než barviva a náhradní sladidla (OJ L 279, 23.10.2010, s. 22).
Ke změnám (přílohy II až VI) dochází v souvislosti s technickým vývojem u řady přídatných látek a s novými poznatky týkajícími se bezpečnosti.
Rozšiřuje se použití:
– stabilizátorů do kysaných smetanových krémů (odůvodnění v preambuli, bod 4)
– sorbátů do analogů výrobků z ryb na bázi mořských řas (preambule bod 6) a použití sorbátů za pomoci vosků jako náhrady pesticidů k ošetření povrchu ovoce (preambule bod 8),
– sorbátů a benzoátů do piv v sudech KEG (preambule bod 7) a do doplňků stravy s vitaminy A a D (preambule bod 9),
– oxidu siřičitého u borůvek a „skořicových tyčinek“ (preambule bod 10 a 11),
– nisinu v tekutých vejcích (max. 6,5 mg/l; preambule bod 12),
– dimethyldiuhličitanu (E 242) do ovocných vín a vín s nízkým obsahem alkoholu (preambule bod 13),
–  fosfátů v nápojích pro sportovce obsahujících syrovátkové bílkoviny (preambule bod 15),
– včelího vosku  (E 901) na balené oplatky k zmrzlinám a jako nosiče v aromatech nealkoholických nápojů (preambule bod 16 a 17),
– triethyl-citrátu (E 1505) jako leštící látky v tabletovaných doplňcích stravy (preambule bod 18),
– neotamu (E 961) jako látky zvýrazňující chuť (nejen jako sladidlo dle směrnice 94/35/ES, preambule bod 22),
–  L-cysteinu (E 920) v sušenkách určených pro kojence a malé děti (preambule bod 23).

Mléčnany a octany sodné a draselné se zařazují do skupiny s nespecifikovaným přijatelným denním příjmem a rozšiřuje se jejich použití téměř do všech potravin (preambule bod 5).

Schvaluje se použití:
– výtažků z rozmarýnu (E 392; z Rosmarinus officinalis L.) jako antioxidantů (preambule bod 14),
– polyvinylalkoholu (PVA, E 1203) jako povrchově aktivní látky u doplňků stravy (preambule bod 19),
– polyethylenglykolu (PEG 400, PEG 3000, PEG 3350, PEG 4000, PEG 6000, PEG 8000) – E 1521, jako lešticí látky v přípravcích pro povrchovou úpravu doplňků stravy (preambule bod 20),
– kasiové gumy, E 427 (preambule bod 21).

Zrušuje se rozhodnutí 2004/374/ES pozastavující uvádění na trh a dovoz želé cukrovinek ve tvaru minipohárků obsahujících určité želírující látky, protože ustanovení bylo zahrnuto do směrnice 95/2/ES.

Požadavky směrnic musí být zapracovány do národních předpisů do 31. 3. 2011.

Úřední Věstník ES, L 277, 21.10.2010, s.17
Úřední Věstník ES, L 279, 23.10.2010, s. 22