Bezpečnost potravin

Úprava pravidel pro tvrzení „Rostlinné steroly snižují LDL-cholesterol“

Vydáno: 15. 6. 2012
Autor: Markéta Houdková

Upravují se informace požadované na výrobku s přidanými fytosteroly, pokud se používá již schválené zdravotní tvrzení.

Na základě žádosti společnosti Unilever PLC a Unilever NV byl úřad EFSA (panel pro dietetické výrobky, výživu a alergie – NDA) požádán o vyjádření k opodstatněnosti žádosti na změnu podmínek použití tvrzení schváleného podle čl. 14 nařízení 1924/2006/ES a zveřejněného v nařízení 983/2009/ES změněném nařízením 376/2010/ES.  Poslední požadované informace pro spotřebitele zněly:„Příznivého účinku se dosáhne při příjmu 1,52,4 g rostlinných sterolů denně. Odkaz na rozsah účinku lze uvádět pouze u potravin následujících kategorií:pomazánky ze žlutého tuku, mléčné výrobky, majonézy a salátové zálivky. Při odkazování na rozsah účinku se pro spotřebitele musí uvést celé rozpě7 až 10 %a doba dosažení účinku během 2 až 3 týdnů“.

Upravené podmínky měly znít: „1,5 – 3,0 g esteru rostlinného sterolu/stanolu denně snižuje hladinu LDL-cholesterolu o 7 až 12 % a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění“. Žadatel navíc požadoval, aby bylo uvedeno, že požadovaného efektu se dosáhne za jeden až dva týdny.
Žadatel poskytl publikovaný systematický přehled a meta-analýzu vyhodnocující na základě porovnání zmiňovaný účinek rostlinných sterolů a stanolů u zdravých osob a osob s hypercholesterolemií, a dále ještě nepublikovanou meta-analýzu 27 randomizovaných kontrolovaných studií na lidech, při nichž byla použita dávka mezi 2,6 a 3,4 g na den.

Úřad EFSA na základě předložených materiálů rozhodl, že denní příjem 1,5 – 3,0 g rostlinného sterolu nebo stanolu v matrici, jak je schváleno v nařízení 376/2010/ES, má obdobný efekt jako estery sterolů/stanolů při denním příjmu kolem 3 g rostlinných sterolů/stanolů (snížení LDL-cholesterolu o 11,3 %) a že minimální doba trvání k dosažení maximálního účinku je dva až tři týdny.

EFSA: Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to 3 g/day plant sterols/stanols and lowering blood LDL-cholesterol and reduced risk of (coronary) heart disease

Související informace:
Aktualizované podmínky pro tvrzení o účincích fytosterolů a mastných kyselin
Nová pravidla pro tvrzení o snížení cholesterolu
A-Z slovník: Fytosteroly

 

 

 

Normal
0

21

false
false
false

CS
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Normální tabulka“;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:““;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:“Calibri“,“sans-serif“;
mso-bidi-font-family:“Times New Roman“;}


Normal
0

21

false
false
false

CS
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Normální tabulka“;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:““;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:“Calibri“,“sans-serif“;
mso-bidi-font-family:“Times New Roman“;}