Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Úmrtí v souvislosti s podáváním probiotik? do kategorie

Rizikové faktory - Archiv > Rizikové faktory - Archiv> Potravinářství - Archiv

Úmrtí v souvislosti s podáváním probiotik?

Vydáno: 6.2.2008
Tisk článku
Probiotika, jejichž bezpečnost byla dlouhodobě prokázána a ověřena řadou bezpečnostních studií, není vhodné podávat při akutní pankreatitidě.
Na základě výsledků relativně malé studie zaměřené na sledování vlivu probiotik na snižování rozsahu infekce v pankreatu byl pracovníky z University Medical Centre Utrecht proveden v letech 2004–2007 rozsáhlý výzkum, kterého se zúčastnilo 296 pacientů s akutní pankreatitidou (poměrně vzácné a velmi závažné onemocnění) z 15 nizozemských nemocnic. Během doby výzkumu zemřelo 24 pacientů ze zkoumané skupiny a devět osob z kontrolní skupiny. Vzhledem k tomu, že se jednalo o dvojitou slepou studii, což znamená že ani pacienti, ani výzkumníci nevědí jestli patří do kontrolní nebo experimentální skupiny, nebyly výsledky před ukončením studie známy. Výzkum je velmi pozorně sledován Evropskou asociací pro potravinářské a krmivářské kultury EFFCA, která reprezentuje výrobce probiotických kmenů. Příčiny úmrtí prozatím výzkumníci neznají, okruh příčin byl ale zúžen na tři možnosti – použití probiotik u pacientů s intenzivní péčí, podávání probiotik pomocí sondy do střeva, a používání přátelských bakterií v akutní fázi choroby. V těchto třech případech výzkumníci nedoporučují probiotika používat. Probiotika aplikovaná v rámci výzkumu byla dodána nizozemskou společností Winclove, která se zabývá vývojem a výrobou probiotických potravinových doplňků. Společnost i je nadále přesvědčena o schopnosti probiotik účinně potírat bakteriální infekce v gastroinestinálním traktu, stejně jako EFFCA znovu zdůrazňuje skutečnost, že u pacientů s akutní pankreatitidou je obecně relativně vysoká úmrtnost, a že výsledky studie běžné používání probiotik v potravinách, nápojích nebo potravinových doplňcích nijak neovlivňují. Všechny probiotické kmeny distribuované členy EFFCA mají dlouhodobě potvrzenou bezpečnost používání jak v potravinách, tak i v potravinových doplňcích a jsou ověřeny řadou bezpečnostních studií. Akutní pankreatitida je definována jako prudký zánět pankreatu, který v případě komplikací může asi v 5 % případů skončit úmrtím. Ve Velké Británii onemocní ročně akutní pankreatitidou asi dvě osoby z tisíce.
http://www.foodnavigator.com/news/ng.asp?n=82797-effca-probiotics  
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021