Bezpečnost potravin

Účinky sekundárních fytonutrientů

Vydáno: 21. 2. 2008
Autor:

Přehled významných skupin látek obsažených v rostlinách z hlediska jejich funkčních vlastností.

Mnohé látky přirozeně se vyskytující v rostlinách jsou známé svými příznivými zdravotními účinky a proto jsou v široké míře využívány při výrobě tzv. funkčních potravin. Následující tabulka přehledně znázorňuje hlavní účinky nejvýznamnějších skupin látek obsažených v rostlinách. Kromě příznivých účinků jsou u některých látek známy i negativní účinky, pak záleží na složení stravy množství a dalších okolnostech (např. kyselina fytová).
 
 
Funkce
karotenoidy
glukosinoláty
monoterpeny
kyselina fytová
 
fytosteroly
fytoestrogeny
polyfenoly
inhibitory proteáz
saponiny
sulfidy (sirníky)
antikancerogenní
X
X
X
X
X
X
X
 
X
X
antimikrobiální
 
X
 
 
 
 
X
X
X
 
antioxidační
X
 
 
X
 
X
X
X
 
X
antitrombotické
 
 
 
 
 
 
X
 
 
 
imunomodulační

X

 
 
X
 
 
X
 
X
X
protizánětlivá
 
 
 
 
 
 
X
 
 
 
ovlivňující krevní tlak
 
 
 
 
 
 
X
 
 
 
snižující cholesterol
 
X
 
X
X
 
 
 
X
X
ovlivňující krevní cukr
 
 
 
X
 
 
X
X
 
X
Níže citovaný článek pojednává o funkčních potravinách na německém trhu, o jejich roli ve výživě, o případném používání propagačních tvrzení a o pravidlech v USA a Japonsku.