Bezpečnost potravin

Účinky fosforylovaného zesíťovaného pšeničného škrobu

Vydáno: 19. 2. 2010
Autor:

Výzkum v Kansasu prokázal příznivý vliv konzumace RS4 na krevní glukózu a inzulin a rychlý růst bifidobakterií.

Rezistentní škroby, tzn. škroby a produkty jejich degradace, které nejsou absorbovány v tenkém střevě zdravých osob se využívají jako prostředek proti obezitě, diabetu typu 2, hypertenzi, srdečním a dýchacím potížím osteoartritidě aj. Působí jako dietní vláknina, podporují laxaci, snižují cholesterol a glukózu v krvi, prodlužují pocit sytosti opožděnějším vyprazdňováním žaludku. RS se třídí na 4 typy:

1. škrob ve fyzikální formě neumožňující jeho trávení,

2. granulovaný škrob s krystaly typu B,

3. retrogradovaná amylóza,

4. chemicky modifikovaný škrob.

Od r. 1999 jsou na trhu rezistentní škroby typu 4 (RS4) vyráběné z pšenice, brambor a tapioky.

Výzkumníci z univerzity v Kansasu zkoumali vlastnosti a zdravotní účinky konzumace fosforylovaného zesíťovaného pšeničného rezistentního škrobu, jakožto vysoce koncentrované formy dietní vlákniny.

Bylo zjištěno, že komerčně dostupné zesíťované pšeničné škroby obsahují průměrně přes 90 % dietní vlákniny v sušině a přes 80 % rezistentních škrobů (metodou 991.43 AOAC).

Výzkum ukázal, že zdraví mladí dospělí konzumující nutriční tyčinku s RS4 místo tyčinky z pufované pšenice vykazovali snížení krevní glukózy a inzulinu, přestože v obou skupinách bylo konzumováno denně 50 g sacharidů. Testovaná tyčinka obsahovala 20 g celkové dietní vlákniny (14 g rezistentních škrobů) zatímco kontrolní skupina dostávala tyčinku s 5 g dietní vlákniny.

V dalším testu s konzumací křupek se zesíťovaným pšeničným RS4 po dobu 3 týdnů s dávkou 26 g vlákniny/den byla prokázána dobrá snášenlivost a rychlý (během 2 – 4 dnů) růst počtu bifidobakterií (u deseti mužů a žen na více než trojnásobek).

Tyto RS4 mají řadu nutričních výhod bez negativního vlivu na senzorické vlastnosti a texturu nejrůznějších potravinářských výrobků.

Cereal Foods World, 54, 2009, č. 5, s. 217-223

Objednávka kopie článku


Předcházející informace:

Rezistentní škrob: přehled

Vlastnosti zesíťovaného rezistentního škrobu z banánů