Bezpečnost potravin

TRUVIA™: nové přírodní sladidlo

Vydáno: 22. 5. 2008
Autor:

Neenergetické sladidlo na bázi vysoce čistého extraktu z listů stevia uvádí na trh firma Cargill.


Stevia je plodina, která se pěstuje v Jižní Americe a používá ke slazení potravin a nápojů více než 200 let. V roce 1931 dva francouzští výzkumníci izolovali z listů stevie sladké složky. Spotřebitelé v Japonsku používají stevii komerčně více než 30 let a v současné době stevia představuje 40 % trhu sladidel s nízkým nebo nulovým obsahem energie.
Na základě silné poptávky ze strany spotřebitelů se firma Cargill ve spolupráci s the Coca-cola Company zaměřila na vývoj sladidla s nulovou energetickou hodnotou a vytvořeného z nejlépe chutnajících složek obsažených ve stevii. Vznikl tak výrobek rebiana, který se liší od ostatních výrobků z listů stevia tím, že obsahuje pouze nejlépe chutnající složky. Uvádí se, že jde o první vysoce čistý produkt tohoto druhu (viz tabulka)
 
Rozdíl mezi rebiana a stevia
 
Rebiana
Stevia
Dobře definovaný, vysoce čistý produkt obsahující rebaudiosid A – nejlépe chutnající složku listů stevia
Surová směs všech složek listů stevia – obsahuje i ty složky, které nemají sladkou chuť
Kvalita a složení je konstantní
Kvalita a složení je proměnlivé
Tím, že surový extrakt z listů stevia neměl stále stejné složení, bylo obtížné stanovovat zdravotní účinky a bezpečnost výrobků na bázi tohoto extraktu. Rebiana je dobře definovaný, vysoce čistý produkt tvořený z 97 % rebaudiosidem A (3 % tvoří ostatní glykosidy steviolu), lze produkty na bázi tohoto extraktu dobře testovat. Více informací o rebiana a o rozdílu mezi rebiona a stevia.
 
Firma Cargill uvádí na trh sladidlo na bázi čistého extraktu rebiana, a to pod názvem TRUVIA™.