Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Toxiny a E.coli v ústřicích do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality > Aktuality

Toxiny a E.coli v ústřicích

Vydáno: 22.8.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Švédský národní úřad pro potraviny varuje před konzumací slávek a ústřic ze západního pobřeží. Četnost kontrol se zvyšuje, při nadlimitním nálezu je výlov zakázán.
Mušle a ústřice ze západního pobřeží Švédska mohou zvlášť v letním období vykazovat nadměrnou kontaminaci bakterií E. coli, která je znakem fekálního znečistění pocházejícího z odpadních vod, kanalizace, zemědělské činnosti. Slávky a ústřice filtrují znečistěnou vodu, a tím dochází k jejich kontaminaci.
Švédský národní úřad pro potraviny varuje před konzumací těchto měkkýšů nakoupených přímo na pobřeží, tzn. takových, které neprošly úřední kontrolou. Neexistuje roční období, kdy by tyto produkty moře byly jednoznačně bezpečné.
Bylo rozhodnuto o zvýšení počtu vzorků odebíraných ke kontrole. V letech 2009 a 2010 bylo ročně odebráno ke kontrole na obsah toxinů a E. coli po ca 1300 vzorků ze západního pobřeží Švédska. Kontrola se provádí před sběrem/výlovem, a v případě, že jsou limity překročeny, jsou oblasti pro výlov uzavřeny. V minulých dvou letech byly limity několikrát překročeny. Je nutné pokoušet se o zjištění zdroje E. coli.
Švédský úřad uvádí, že pokud je na obalu uvedena adresa distribučního centra, znamená to, že produkty byly kontrolovány. Seznam schválených distribučních center je k dispozici na webu úřadu.
Toxiny vařením nezmizí ani se nevyznačují patrnou chutí. Vaření může být částečnou ochranou před vysokou hladinou E. coli, za předpokladu, že se vaří živí měkkýši. Mrtvé slávky mohou obsahovat vysoké množství bakterií a způsobovat otravy. Mají se konzumovat jen slávky, jejichž skořápky se během vaření otevřou. K inaktivaci bakterií a příp. virů je třeba, aby teplota uvnitř dosahovala 90 °C po dobu 90 vteřin.

EU Food Law, 2011, č. 496, s. 8-9
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021