Bezpečnost potravin

Tisková zpráva Státní zemědělské a potravinářské inspekce 21. 12. 2006

Vydáno: 21. 12. 2006
Autor:

SZPI zakázala výrobu v provozu společnosti LAHŮDKY - PALMA Zpráva tiskového mluvčího Mgr. I. Klemeše

Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Květná 15, 603 00 Brno, tel. tiskový mluvčí: +420 542 426 633, fax: +420 542 426 645,
 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce dnes zakázala u společnosti LAHŮDKY-PALMA spol. s r. o., (provozovna Reinerova 4, 163 00 Praha 6 – Řepy) výrobu lahůdkových salátů a dalších výrobků vyráběných ze stejných rizikových surovin jako tyto saláty. Zákaz platí do doby, než společnost inspekci předloží prokazatelné důkazy o bezpečné výrobě potravin.
U Pochoutkového salátu (doba použitelnosti do 17. 12.) byla na základě laboratorních rozborů totiž zjištěna přítomnost bakterie Listeria monocytogenes. Výrobce tento salát expedoval v obalech o hmotnosti 10 kg v plastových kbelících.
U zmíněné firmy odebrali inspektoři také Hermelínový salát a Bramborový salát, které při laboratorních rozborech obstály.  
Od víkendu SZPI provádí intenzívní kontroly zaměřené na výskyt listerie. Do včerejška inspektoři zkontrolovali 41 výrobních provozů, 50 obchodů a odebrali 37 vzorků k rozborům do laboratoří.
 
Mgr. Ivo Klemeš , tisk. mluvčí SZPI     
                                                                                                                                                    
Další informace z oblasti  Státní zemědělské a potravinářské inspekce lze získat na internetových stránkách:  www.szpi.gov.cz