Bezpečnost potravin

Test vanilkové zmrzliny 2022

Vydáno: 5. 8. 2022
Autor: dTest

Test spotřebitelské organizace dTest

Foto: Shutterstock 

Přemýšleli jste někdy, co by mohlo být zmrzlinářským bestsellerem? Statistiky prodeje ukazují, že se o titul nejprodávanější zmrzliny dlouhodobě ucházejí vanilková a čokoládová. Druhou jmenovanou už jsme zkoumali, letos přišel čas na vanilkovou. V laboratoři jsme nechali ověřit její chuť i poctivost. Výsledky nás zaujaly. Na smetaně se nešidí, ovšem v řadě zmrzlin laboratoř nenašla přírodní vanilkové aroma.

V letní sezóně přinášíme test vanilkové zmrzliny. Zaměřili jsme se na velká vaničková balení, která podle statistik patří mezi nejčastěji nakupované. Ostatně samotná vanilková příchuť se řadí k nejoblíbenějším.

Do testu jsme plánovali zařadit zmrzliny všech možných kategorií: smetanové i ty s rostlinným tukem. Dobrá zpráva je, že smetanové krémy v nabídce výrazně převažovaly. Dále nás potěšilo, že v našem výběru 12 zmrzlin většina deklarovala, že za svou vanilkovou vůni vděčí přírodnímu vanilkovému aromatu.

V laboratoři jsme nechali ověřit poctivost zmrzliny z několika úhlů pohledu. Asi nejzajímavější sada zkoušek zkoumala, zda zmrzlina obsahuje skutečně přírodní vanilku. Ověření probíhalo ve třech krocích, kdy se pátralo po přírodním vanilinu, umělém vanilkovém aromatu a nakonec se u přírodního vanilinu pomocí izotopové analýzy potvrzoval jeho autentický přírodní původ. Výsledky těchto zkoušek nebyly příliš přesvědčivé. Z deseti zmrzlin, které se na etiketě hlásily k přírodní vanilce, dokázala zkouškou úspěšně projít pouze jediná. U čtyřech vzorků se přírodní vanilin nenašel a u dalších nebylo možné potvrdit jeho přírodní původ.

Další zkouška kontrolovala obsah tuku a ověřovala, zda smetanové zmrzliny neobsahují stopy rostlinných tuků. V tomto případě jsme na nic podezřelého nepřišli.

Na závěr zmrzliny prošly řadou praktických zkoušek: senzorickým hodnocením a testem stability. Ochutnávka neodhalila žádné zásadní prohřešky a hodnotitelé byli se zmrzlinami víceméně spokojeni. Při zkoušce stability se však ukázalo, že některé mražené krémy odtávají a odkapávají výrazně rychleji než ostatní. Nižší stabilita zmrzliny je nepraktická zejména při konzumaci.


Publikováno v časopise 
dTest 8/2022

 

Zdroj: dTest