Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Test ruské zmrzliny 2019 do kategorie

Aktuality > Aktuality

Test ruské zmrzliny 2019

Vydáno: 12.7.2019
Tisk článku
Autor: dTest
Informace organizace dTest

Pokud bychom anglický výraz ice cream přeložili doslova jako ledovou smetanu, přesně by padnul ruské zmrzlině. Ta možná už není typickým příkladem lehkého letního osvěžení, nicméně své věrné příznivce neztrácí. Právě pro ně jsme prozkoumali kvalitu ruských zmrzlin nabízených v mrazácích českých obchodů. Přinášíme hodně příjemných zpráv – většinou jsou skutečně ze smetany a ani chutí nezklamou. Přesto jsme i u nich narazili na jednoho nepoctivce.

Možná i pro vás je ruská zmrzlina synonymem pro poctivé smetanové osvěžení. Připravili jsme test ruských zmrzlin, abychom se dozvěděli, jak jsou na tom s kvalitou.

Laboratoří jsme provedli celkem 11 výrobků české polské i litevské produkce. Drtivá většina zmrzlin se hlásila mezi smetanové. Důležitou zkouškou proto bylo měření obsahu mléčného tuku a pátrání po rostlinných tucích, jejichž použití je ve smetanových mražených krémech zakázáno. Bohužel, jedna ze zmrzlin v této zkoušce neobstála.

Dále test pokračoval ochutnávkou. Při té jsme sledovali, jak zmrzliny vypadají, voní a chutnají, přičemž zvláštní důraz jsme kladli na intenzitu smetanové chuti. Ochutnávkou zmrzliny prošly bez větších problémů, na žádnou vyloženě špatnou jsme nenarazili.

Poslední praktickou zkouškou byl tzv. meltdown test. Při něm jsme sledovali, jak rychle zmrzliny tají a odkapávají. Platí přitom, že čím je zmrzlina stabilnější, tím pomaleji taje.

Na závěr testu jsme prošli informace na obalech. Ve složení jsme hledali, zda výrobci deklarují použití glukózového sirupu, stabilizátorů, škrobu a přírodních aromat.

Více na : https://www.dtest.cz/clanek-7405/test-ruske-zmrzliny-2019

Publikováno v časopise 7/2019     

 Zdroj: dTest

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018