Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Test rozinek 2022 do kategorie

Aktuality > Aktuality

Test rozinek 2022

Vydáno: 5.12.2022
Tisk článku
Autor: dTest
Spotřebitelská organizace dTest testovala 14 vzorků rozinek různých druhů.

Ilustrační foto

Každá část roku má své sezónní hvězdy a mezi prosincové stálice určitě patří sušené ovoce. Poslední letošní potravinový test jsme proto věnovali rozinkám. Ať už je používáte na pečení, nebo třeba coby součást domácího müsli, vyplatí se vybrat ty dobré. Do laboratoře jsme poslali tucet vzorků rozinek a podívali se na jejich kvalitu a zdravotní nezávadnost. Test se obešel bez zásadních přešlapů, nicméně v několikerých rozinkách nás překvapila až příliš pestrá paleta pesticidů.

Rozinky patří k nejběžnějším druhům sušeného ovoce. Vybrat ty nejkvalitnější vám pomůže náš nezávislý test. Do laboratoře jsme poslali 14 vzorků rozinek různých druhů i rozdílného původu. Mohli jsme tak mimo jiné porovnat kvalitu rozinek z ekologické a běžné produkce.

Chutí většinou nezklamou

Dobré rozinky se dají poznat vcelku jednoduše tím, jak vypadají a chutnají. Senzorické hodnocení proto mělo velkou váhu i v našem testu. Komise se zaměřila na chuť a také na konzistenci. Zajímala se o jakékoliv vady, cizí příchuti, ale i známky přesušení. Většina výrobků přísným požadavkům dokázala vyhovět, nicméně se objevilo i pár potíží. Například s přílišným vysušením.

Laboratoř se však zajímala i o další jakostní znaky, kterými jsou obsah vody či přítomnost nečistot. V tomto ohledu ji rozinky nezklamaly.

Pesticidový koktejl raději ne

Důležitou součástí testu byly i zkoušky pátrající po nežádoucí chemii. Jednak jsme nechali prověřit, zda se rozinky nepotýkají s nebezpečnými mykotoxiny, a dále nás zajímalo, jak jsou na tom se zbytky pesticidů. Jedovatých produktů plísní se obávat nemusíte, s pesticidy je to však složitější. U několika vzorků nás nepříjemně překvapily velmi vysoké počty naráz nalezených látek. Rovněž nás nepotěšily některé biovýrobky, ve kterých se stopy pesticidů také našly.

Závěr testu patřil mikrobiologickému vyšetření. Při něm jsme zjišťovali, zda se v rozinkách ukrývají plísně a roztoči.



Zdroj: dTest

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021