Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Test neochuceného tvarohu 2022 do kategorie

Aktuality > Aktuality

Test neochuceného tvarohu 2022

Vydáno: 12.10.2022
Tisk článku
Autor: dTest
Informace spotřebitelské organizace dTest

Foto: Shutterstock

Nezkušeného zákazníka může výběr tvarohu lehce vyvést z rovnováhy. Tolik různých podob a přívlastků snad u žádné jiné základní potraviny nenajdeme: tvrdý, měkký, polotučný, jemný, ... Některé rozdíly jsou zřejmé, jiné méně. V čem se například liší tučný tvaroh ve vaničce od toho zabaleného do papíru? Podobné otázky jsme se pokusili zodpovědět testem 25 tvarohů různých typů. Rovnou v úvodu můžeme poradit: chcete-li se vyhnout mikrobům, sáhněte po tvarohu ve vaničce.

Taky občas tápete při výběru tvarohu? S orientací by mohl pomoct náš test. Tvaroh je sice základní jednoduchá potravina, ovšem prodává se v několika podobách a pod různými jmény. Abychom si udělali jasno, v čem se liší polotučný a tučný tvaroh či jaký je rozdíl mezi výrobky balenými v papíru a ve vaničce, poslali jsme do laboratoře 25 různých neochucených tvarohů, včetně těch na strouhání.

Jednoduše šly rozdělit do tří hlavních skupin na tučné, polotučné a tvrdé. U všech tří jsme sledovali důležité parametry kvality: obsah sušiny a podíl tuku v sušině. Při vyhodnocení jsme museli brát ohled na specifika jednotlivých kategorií tvarohu a nastavit různě přísná kritéria. Například tvrdý tvaroh bude mít vždy vyšší obsah sušiny než měkký polotučný. Kromě porovnání jednotlivých výrobků mezi sebou jsme také kontrolovali, zda tvarohy vyhovují požadavkům příslušných předpisů.

Tvaroh je především zdrojem kvalitních mléčných bílkovin. Proto v našem testu nesměla chybět ani zkouška zjišťující jejich množství. I v tomto ohledu se mezi jednotlivými typy výrobků objevily výrazné rozdíly. Samozřejmou součástí programu bylo také senzorické hodnocení a mikrobiologické zkoušky kontrolující zdravotní nezávadnost tvarohu. Kromě přehledu o úrovni hygieny výroby nám počty nalezených mikrobů ukázaly, jaký typ balení je z hlediska čistoty tvarohu nejvýhodnější.

Publikováno v časopise dTest 10/2022

 

Zdroj: dTest

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021