Bezpečnost potravin

Test na identifikaci falešných organických potravin

Vydáno: 28. 5. 2006
Autor:

Stanovením řady protilátek u drůbeže a vepřového masa lze rozlišit organický nebo neorganický původ.

                                
Britský Úřad pro bezpečnost potravin (FSA) zavedl nový test na zjišťování, zda potravina označená jako organická ve skutečnosti také organickou potravinou je. Testy, které byly vyvinuty v Centrální výzkumné laboratoři zjišťují u drůbeže a vepřového masa přítomnost řady protilátek, které indikují zda zvíře bylo chováno organicky nebo s použitím neorganických metod. Použití antibiotik u organicky chovaných vepřů a drůbeže je povoleno pouze jednou ročně, konvenčně chovaná prasata a drůbež mohou vykazovat použití antibiotik mnohem častější. Testy mohou rovněž indikovat případy, kdy byla u zvířat antibiotika používána systematicky, a ilegálně, jako prostředky podporující růst. Falešné značení výrobků bude i nadále sledováno místními úřady za použití zkušebních papírků, které odhalí, jaký je zdroj příslušné potraviny, odkud pochází a je-li znační autentické. Nedávno bylo u dvou firem v Richmondu soudně prokázáno, že prodávaly neorganické masné výroby jako organické. Více informací na adrese

http://www.fdin.co.uk/news/index.php