Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Test lněného oleje 2021 do kategorie

Aktuality > Aktuality

Test lněného oleje 2021

Vydáno: 6.10.2021
Tisk článku
Autor: dTest
Test spotřebitelské organizace dTest

Foto: Shutterstock

Lněný olej byl pro naše dávné předky vcelku běžný. Posloužil v kuchyni i v hospodářství, nicméně postupem let se na něj pozapomnělo. V poslední době se znovu vrací do kuchyně také jako doplněk stravy nabízející výživově zajímavé látky. V laboratoři jsme nechali ověřit, jak to s ním je z pohledu složení i kvality. Výsledky nás potěšily, nicméně s některými oleji je třeba zacházet opatrně.

Test lněného oleje nás dostal trochu na pomezí mezi potraviny a doplňky stravy. Olej ze lněných semínek měl v dávné minulosti kuchyňské využití, později jej však nahradily jiné, trvanlivější a stabilnější druhy olejů. Za nízkou stabilitou lněného oleje stojí jeho profil mastných kyselin, především velmi vysoký obsah omega-3 mastné kyseliny α-linolenové. Lněný olej je dokonce s 53% podílem omega-3 mastných kyselin jedním z jejich nejvýznamnějších zdrojů a díky tomu si dnes znovu získává pozornost.

Test jako obvykle sledoval jakostní i bezpečnostní kritéria. V laboratoři jsme nechali zjistit profil mastných kyselin, přičemž jsme ověřili, kolik obsahují kyselin omega-3, omega-6 a mohli spočítat jejich poměr. Dodejme, že všechny testované vzorky se obsahem omega-3 kyselin blížily teoretickému 53% podílu. Množství omega-3 nad omega-6 převažovalo zhruba v poměru 3 : 1, což je z výživového pohledu velmi zajímavé. V běžném jídelníčku totiž drtivě převažují omega-6, což není zcela ideální. Oba druhy kyselin v těle fungují opačným způsobem, proto je nutné, aby byl jejich příjem vyrovnaný. Lněný olej by mohl pomoci v jídelníčku tuto žádoucí rovnováhu nastavit.

Další blok zkoušek sledoval kondici a stabilitu lněných olejů. Tyto zkoušky potvrdily, že se lněným olejem se musí zacházet velmi opatrně. Snadno podléhá rozkladu a má nízkou tepelnou odolnost. Hodí se proto do studené kuchyně a měl by být skladován v chladu, chráněný před světlem.

Nedílnou součástí testu byla i ochutnávka. Při ní se opět ukázalo, že lněný olej se od ostatních výrazně liší. Zatímco od rostlinného oleje obvykle čekáme neutrální chuť i vůni, olej lněný vyniká oříškovou příchutí, vůní a je přirozeně také jemně nahořklý.

Závěrečné analýzy pátraly po přítomnosti pozůstatků pesticidů. U většiny vzorků jsme byli s výsledky spokojeni, nicméně v jednom z bio vzorků nás stopy po pesticidech nepříjemně překvapily.

 

Zdroj: dTest

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021