Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Test konzervovaných rajčat 2022 do kategorie

Aktuality > Aktuality
Monitoring cizorodých látek > Zdroje ICBP - Archiv> Zdroje ICBP - Archiv> Monitoring cizorodých látek

Test konzervovaných rajčat 2022

Vydáno: 5.5.2022
Tisk článku
Autor: dTest
Informace spotřebitelské organizace dTest

Foto: Shutterstock

Jak rychle vykouzlit rozumnou večeři? Třeba z těstovin a rajčatové konzervy. Těstovinami jsme se v našich testech už zabývali a teď přichází na řadu rajčata. Laboratoř se podívala pod víčka 11 konzerv sekaných rajčat a hledala v nich kromě samotných rajských jablek i nežádoucí látky. Výsledky nepříjemně narušily delší řadu bezproblémových testů potravin. Hned čtyři výrobky totiž trápily nežádoucí látky.

Zavařená rajčata nemají v našich končinách tak dlouhou tradici jako třeba zahuštěný rajský protlak, přesto se stala nedílnou součástí nabídky na trhu. Zajímala nás jejich kvalita, proto jsme připravili test konzervovaných krájených rajčat v rajčatové šťávě. U tohoto v podstatě „rajčatového kompotu“ nás zajímalo nejen množství a kvalita použitých rajčat, ale také jejich zdravotní nezávadnost.

Množství rajčat ve výrobku laboratoř zjišťovala nepřímo výpočtovou metodou. Při ní byl nejprve odhalen obsah vybraných látek a z toho se výpočtem zjistilo, jakému kvantu „teoretických“ rajčat změřené hodnoty odpovídají. Ukázalo se, že 100 g všech výrobků bylo vyrobeno z více než 100 g rajčat. Kromě obsahu rajčat nás zajímala také intenzita červené barvy, která vypovídá o kvalitě použité suroviny a má souvislost i s obsahem prospěšného rajčatového barviva lykopenu.

Dalšími zkouškami zaměřenými na jakost rajčat bylo měření minerálních nečistot a samozřejmě i senzorické hodnocení. Pátrání po zbytcích zeminy ukázalo, že výrobci pracují s čistou surovinou. Při senzorickém posouzení se však ukázalo, že řada z nich by ji mohla zpracovávat lépe.

Vůbec nejméně příznivé zprávy přinesly analýzy nežádoucích látek. Laboratoř se zaměřila na alternariové mykotoxiny a pesticidy. V souvislosti s prvně jmenovanou skupinou jsme narazili na výrobek, jehož konzumací by dospělý člověk několikrát překročil bezpečný příjem několika mykotoxinů. Uspokojit nás však nemohly ani výsledky pesticidové prověrky. Rezidua pesticidů se totiž našla i ve dvou bio výrobcích. 

Publikováno v časopise dTest 5/2022

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021