Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Test grilovacích tyčinek 2020 do kategorie

Aktuality > Aktuality

Test grilovacích tyčinek 2020

Vydáno: 2.7.2020
Tisk článku
Autor: dTest
Informace spotřebitelské organizace dTest

Při procházce mezi regály s grilovacími specialitami nám padly do oka grilovací tyčinky. Na první pohled vypadají jako syrový polotovar, ale nejsou jím. Proto nás zajímalo, co od nich můžeme čekat. Sedmero tyčinek jsme tedy vyslali do laboratoře, aby odhalila, co ukrývají a jaké jsou. Největší slabinou byly údaje na etiketách. Hned dva výrobky kvůli nim propadly.

Na začátku grilovací sezóny obchodníci každoročně vystaví plejádu specialit všeho druhu. Letos jsme se rozhodli pro test grilovacích tyčinek.

Tyčinky nás zaujaly především svým vzhledem, připomínajícím syrové válečky mletého masa a také vysokým deklarovaným (až 90%) obsahem masa. Sedmero grilovacích tyčinek a jim podobných produktů jsme vyslali do laboratoře, která měla za úkol ověřit, zda jsou deklarované údaje pravdivé a také zkontrolovala jejich mikrobiální bezpečnost i chuť.

Největší váhu v našem testu mělo měření obsahu masa. Během něj jsme bohužel zjistili, že řada tyčinek nedokázala slíbený podíl masa dodržet. V jednom případě byl rozdíl mezi deklarovaným a reálným množstvím tak vysoký, že jsme za klamání zákazníka udělili celkově nedostatečnou známku.

Podobná situace nastala i při kontrole obsahu tuku. I zde skončil jako celkově nedostatečný jeden výrobek, který obsahoval výrazně více tuku, než kolik deklaroval na etiketě.

Mikrobiologickým vyšetřením prošly všechny vzorky bez jediné chyby. Testovali jsme při něm přítomnost nežádoucích bakterií  Listeria monocytogenes, Salmonella aEscherichia coli. V žádném z výrobků jsme na ně však nenarazili.

Součástí zkoušek byla samozřejmě i ochutnávka. Hodnotitelská komise obdržela tyčinky připravené na kontaktním grilu a měla se vyjádřit k jejich chuti, vůni, vzhledu a konzistenci.  Komisi však příliš nenadchly. Často se objevovaly výtky k nevyváženě slané chuti a nepříjemné konzistenci.


Více informací na dtest.cz

Článek byl publikován v časopise dTest 7/2020.

 

 

Zdroj: dTest

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018