Bezpečnost potravin

Teplá játra dochladit!

Vydáno: 12. 10. 2012
Autor: SVS ČR

Tisková zpráva SVS ČR ze dne 12.10.2012

Kilo vepřových jater v Holicích (Pardubický kraj) a zhruba 3 kg párků a klobás v Koryčanech (Zlínský kraj) nařídily místní krajské veterinární správy dochladit na legislativou předepsanou teplotu (u drobů do 3 °C) a výrobcem stanovenou teplotu v případě párků a klobás. Bylo to možné z toho důvodu, že sice teplota byla překročena, ale výrobky nejevily známky smyslových změn.

To výrobky s prošlým datem použitelnosti zjistili veterinární inspektoři v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. V prvním případě šlo o 35,5 kg balené uzené vepřové kýty a o 3 krůty, ve druhém případě šlo o prošlé masné polotovary, zhruba 12 kg masových směsí. V obou bylo zahájeno správní řízení o uložení pokuty, popřípadě o likvidaci výrobků (neškodné odstranění).

Na farmářském trhu v Liberci veterináři zjistili jednu přepravku uzených mas a klobás, a to bez jakéhokoli názvu, bez data použitelnosti, trvanlivosti, skladovacích podmínek, chybělo i složení a uvedení původu. Prodejce musel okamžitě ukončit prodej a bude mu uložena pokuta.

Ve Zlínském kraji zjistili inspektoři v chladírně prodejny téměř 7 kg mletého masa do zásoby. To nelze. Mleté maso lze umlít přímo před zákazníkem, popřípadě vyrobit polotovar. Namlít maso předem není povoleno. A navíc neodpovídala teplota. I zde musí provozovatel počítat s uložením pokuty.

Taková byla situace v uplynulých deseti dnech, to jsou případy, které řešili inspektoři krajských veterinárních správ.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS

Státní veterinární správa ČR