Bezpečnost potravin

Taxifolin: potravina nového typu

Vydáno: 7. 9. 2010
Autor:

Žádost o schválení byla podána ve Velké Británii. Do 22.9. lze podávat připomínky k žádosti.

Ruská společnost Ametis JSG požádala Úřad pro potraviny ve Velké Británii (FSA) o vydání souhlasu s uvedením taxifolinu (přirozeného flavanonu) na trh jako potravinové složky nového typu, tzn. uvedená složka se před 15.květnem 1997 v EU nekonzumovala ve významném množství.
Taxifolin se extrahuje (vodou a etanolem) z určitého druhu modřínového dřeva (Larix gmelinii). V Rusku a USA se prodává jako doplněk stravy po dobu 15–20 let. Společnost požaduje schválení taxifolinu jako potravního doplňku do mléčných, masných a cukrárenských výrobků, dále do olejů a tuků, alkoholických a nealkoholických nápojů.
 
K uvedené žádosti se lze do 22.9.2010 vyjadřovat. Připomínky se adresují ACNFP (poradnímu výboru pro potraviny a procesy nového typu), tj. poradnímu orgánu FSA.
 
Zdroj: FSA