Bezpečnost potravin

Taxifolin: potravina nového typu (2)

Vydáno: 19. 7. 2011
Autor:

Do 25.7.2011 lze podávat připomínky k návrhu úvodního stanoviska připraveného ve Velké Británii.

Ruská společnost Ametis JSG požádala (viz příloha 1) Úřad pro potraviny ve Velké Británii (FSA) o povolení uvést na trh taxifolin jako potravinovou složku nového typu. Poradní výbor pro potraviny a procesy nového typu (ACNFP), což je nezávislý výbor vědců jmenovaných FSA, vzal tuto žádost na vědomí a připravil návrh stanoviska (viz příloha 2).

Taxifolin se extrahuje z určitého typu modřínového dřeva (Larix gmelinii). V Rusku a USA se uvádí na trh jako potravinová složka již 15–20 let. Společnost Ametis JSG usiluje o schválení uvést taxifolin na trh v EU jako výživový doplněk do mléčných, masných a cukrovinkářských výrobků, také do olejů a tuků, alkoholických a nealkoholických nápojů.

Potraviny nového typu jsou potraviny nebo potravinové složky, které nemají před 15. květnem 1997 v rámci EU dlouhou historii konzumace. Pravidla pro schvalování potravin nového typu stanovuje nařízení (ES) č. 258/97.

K návrhu stanoviska ACNFP lze do 25. července 2011 podávat připomínky do sekretariátu ACNFP (acnfp@foodstandards.gsi.gov.uk).

Příloha 1: Taxifolin from dahurian larch – application for the approval as novel food (pdf, 1,25 MB, 130 stran)
Příloha 2: ACNFP: Opinion on a taxifolin-rich extract from dahurian larch (pdf, 138 kB, 11 stran)

Zdroj: FSA