Bezpečnost potravin

SZPI zjistila v pražské restauraci ovoce s nepovolenou genetickou modifikací

Vydáno: 21. 1. 2019
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 20. 1. 2019

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se v rámci svých kompetencí věnuje i kontrole dodržování právních předpisů pro geneticky modifikované potraviny. Kontroly provádí v tržní síti, v provozech společného stravování i v předcházejících fázích uvádění těchto potravin na trh.  

Při kontrole v pražské restauraci Nadji Club, s.r.o. na Bubenském nábřeží v Praze 7 – Holešovicích inspektoři SZPI odebrali k laboratornímu rozboru vzorek čerstvé zelené papáji – Cooking papaya zn. NAMDHARIS, šarže:  Lot no: FLNEF25611010,  exporter Flora Capital CO., LTD, Pathumthani, Thajsko.   

Analýza u odebraného vzorku prokázala přítomnost nepovoleného GMO a potravina tak porušila požadavky příslušného právního předpisu. S kontrolovanou osobou SZPI zahájí správní řízení o uložení sankce.   

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1829/2003 o geneticky modifikovaných potravinách a krmivech stanovuje, že tyto potraviny není možné ve vnitřním trhu EU uvádět do oběhu s výjimkou 97 geneticky modifikovaných plodin, které jsou však variantami 5 základních plodin: kukuřice, sója, bavlník, řepka a cukrová řepa.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  
 
Zdroj: SZPI