Bezpečnost potravin

SZPI uzavřela letošní kontrolu burčáku

Vydáno: 30. 12. 2009
Autor: berankova1

Tisková zpráva SZPI ze dne 29.12. 2009.

Podle zákona se může burčák prodávat pouze od začátku srpna do konce listopadu. Stejně jako v předcházejících letech i letos Státní zemědělská a potravinářská inspekce po celou tuto dobu prováděla kontrolu zaměřenou na tento nápoj. Inspektoři kontrolovali hygienu prodeje, doklady o původu burčáku, ale také, zda je nápoj na stánku správně označen, hlavně jestli je na viditelném místě uveden výrobce.

Inspektoři rovněž odebírali vzorky do laboratoří, celkem tak bylo letos analyzováno 55 vzorků, z toho 46 vzorků burčáku a 9 vzorků částečně zkvašeného hroznového moštu, který se od burčáku liší pouze tím, že nebyl vyroben z tuzemských hroznů. Laboratorní analýzy odhalily celkem deset falšovaných burčáků. Kromě nepovoleného ředění vodou, jež se v nevyhovujících vzorcích pohybovalo v rozmezí od 47 do 76 procent vody, však bylo odhaleno také pět vzorků, do kterých byla v rozporu s předpisy použita syntetická barviva. Jejich přidáním lze přitom z bílého vyrobit červený burčák nebo jimi lze maskovat ředění vodou u červených burčáků. Všechny vzorky se syntetickými barvivy navíc pocházely od jednoho výrobce, totiž společnosti E.S.E. s.r.o z Miroslavi. U jednoho vzorku od jiného subjektu bylo laboratorně potvrzeno, že hrozny, z nichž byl vyroben, nepocházely z ČR, ačkoliv prodejce nápoj deklaroval jako burčák.

„Oproti loňskému roku, kdy jsme ředěný burčák zjistili pouze sedmkrát, je letošní rok nepříjemným překvapením,“ uvedl zastupující ředitel SZPI Ing. Martin Klanica. „S umělým dobarvováním burčáku jsme se dosud nesetkali, ve třech případech nebyli prodejci schopni doložit, od koho burčák nakoupili, někteří provozovatelé se nám dokonce snažili zapírat. Měli by ale vědět, že takovým jednáním si jen přitíží.“

Poslední letošní výsledky analýz burčáku, které odhalily další nevyhovující vzorek, najdete zde.

Zpracovala: Martina Šmídtová, tisková mluvčí SZPI
29. 12. 2009