Bezpečnost potravin

SZPI nevpustila do ČR dodávku želé košíčků

Vydáno: 8. 8. 2008
Autor: berankova1

Tisková zpráva SZPI ze dne 4.8.2008 o nebezpečných želatinových cukrovinkách

Státní zemědělská a potravinářská inspekce byla v minulém týdnu Celní správou upozorněna na dodávku želatinových cukrovinek z Vietnamu. Do ČR se je snažila dovézt pražská společnost TY ASIA FOOD s.r.o. Inspektoři při prohlídce dodávky zjistili, že se jedná o 365 kilogramů želé v plastových pohárcích v různých ovocných příchutích. Všechny šarže přitom obsahovaly želírovací látku karagenan (E407). Evropská komise však již v roce 2004 vydala Rozhodnutí, v němž zakázala prodej a dovoz želé ve tvaru  minipohárků, do kterých byly přidány aditivní látky vyrobené z mořských řas a určitých gum. Karagenan mezi ně patří. Z toho důvodu SZPI nepropustila dodávku na území ČR.

Uvedené cukrovinky jsou považovány za nebezpečné, neboť při nesprávném způsobu konzumace hrozí riziko zadušení. Nebezpečí je způsobeno kombinací různých rizikových faktorů, především tvaru, velikosti a způsobu konzumace, kdy se želatina z plastového pohárku do úst překlápí nebo nasává. Případné vdechnutí pak může vyvolat záchvaty kašle či přímo dušení.  Kvůli aditivním látkám jako je karagenan se želatina v ústech hůře rozpouští, což riziko ještě zvyšuje. Cukrovinky jsou nebezpečné pro dospělé, ale hlavně pro malé děti.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce v minulosti na výrobky podobného typu již několikrát upozornila. Pokud na ně spotřebitelé narazí v obchodech, neměli by je kupovat. Jejich prodej mohou oznámit na nejbližším inspektorátu SZPI.

Karagenan a další přídatné látky z mořských řas a gum patří mezi povolené aditivní látky a i nadále se smějí přidávat do určitých potravin, nikoliv do uvedených cukrovinek.

Zpracovala: Martina Šmídtová, tisková mluvčí SZPI
4. 8. 2008