Bezpečnost potravin

SZPI: Kontroly dětských přesnídávek neodhalily vážnější nedostatky

Vydáno: 18. 9. 2008
Autor:

Tisková zpráva SZPI ze dne 18.9.2008.

Kojenci a děti do tří let věku jsou vnímáni jako citlivá skupina konzumentů, proto se na potraviny určené pro tuto skupinu vztahují specifické požadavky na bezpečnost, jakost i označování. Kontrole jejich dodržování věnuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce zvýšenou pozornost. V letošním roce dosud inspekce hodnotila 255 vzorků dětských přesnídávek, příkrmů a nápojů. Odebírány byly vzorky všech druhů přesnídávek, příkrmů (zeleninové, masozeleninové, polévky atd.) a nápojů, a to českého i zahraničního původu. Hodnoceny byly přesnídávky v bio kvalitě i přesnídávky prodávané v některých drogériích.

Kontrolována byla především bezpečnost, ale také jakost. Zjišťovalo se, zda výrobky neobsahují kontaminující látky, nadměrné množství soli, zda skutečná energetická hodnota výrobku a obsah vitaminů, bílkovin, tuků a sacharidů odpovídá množství deklarovanému na obale. V neposlední řadě inspektoři kontrolovali, zda výrobci uvádějí na obalech všechny údaje, které jim předepisuje legislativa, či zda jsou dodržovány podmínky skladování.

Požadavkům právních předpisů nevyhovělo pouze čtrnáct vzorků. Žádný z nedostatků se však netýkal bezpečnosti výrobku –  nebyl zjištěn výskyt žádných cizorodých látek. U žádného z vzorků se také neprokázal vyšší obsah soli. Ve většině případů se jednalo o chyby v označování, popř. absenci označení v českém jazyce, ve čtyřech případech obchodník přesnídávky skladoval ve vyšších teplotách, než stanovil výrobce. Pouze tři vzorky nevyhověly požadavkům na jakost – u jednoho výrobku byla naměřena nižší energetická hodnota, než výrobce uváděl na obale, u dalšího bylo zjištěno méně bílkovin a jeden uváděl nesprávnou energetickou hodnotu i množství sacharidů. Ve všech případech však byly rozdíly mezi naměřenými a deklarovanými hodnotami nepatrné. Výrobci těchto tří nevyhovujících vzorků navíc již přesnídávky přeznačily a pro další šarže připravily nové opravené etikety.

Zpracovala: Martina Šmídtová, tisková mluvčí SZPI