Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Sýry versus náhražka do kategorie

Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele

Sýry versus náhražka

Vydáno: 9.2.2009
Tisk článku
Autor: Mgr. Světluše Bodoková
Jak to vypadá s tzv. analogovými sýry v praxi.
Společně s představiteli mlékárenského průmyslu pomáhá Sdružení obrany spotřebitelů rozpoznat kvalitní produkci a zejména pak, jak ukazuje letitá kauza tzv. analogových sýrů, hájit zájmy spotřebitelů vůči poněkud nekorektnímu postupu některých výrobců a obchodníků.
Problém sýrových náhražek, tedy výrobků tvářících se jako sýr, v nichž však je část nebo dokonce veškerý živočišný tuk nahrazen rostlinným, se vynořil před více než třemi roky. Pracovníkům SOS se nezdála chuť a konzistence smaženého sýra v jedné restauraci. Při zkoumání složení nabízeného pokrmu zjistili, že v trojobalu jim přinesli právě náhražku.
 
Následující zkoumání toho, co se jako tento pokrm, v tuzemsku mimořádně oblíbený, nabízí v dalších restauracích, přineslo zásadní zjištění: Chuťově se v této úpravě prakticky nedá „analog“ odlišit a pouze jako neprůkazné vodítko může posloužit to, že se táhne méně než sýr. Naprosto bez šance je spotřebitel v případě použití náhražky na pizzu, do šopského salátu apod.
 
Nic, prakticky nic, nepozná ani při konzumaci náhražky klasického tvrdého sýra, tvrdí zkušení ochutnávači. Výrobci se vyrovnali i s poslední indicií, kvůli níž se zřejmě analog zaváděl: cenou. Původně chtěli používáním levnějšího rostlinného tuku vyhovět tlaku obchodníků na její snižování – ostatně požadavek spotřebitelů nakupovat co nejlaciněji způsobil i v jiných potravinářských oborech, hlavně v uzenářství, masivní zavádění náhražek (kuřecí separát apod.).
 
Posléze však zjistili, že neexistuje nejmenší důvod, aby analog cenově vybočoval z řady. A pokud se umístí do jednoho oddělení, či dokonce regálu se sýrem, aniž se řádně označí, mají producenti i prodejci vyděláno.
 
Právě před takovým postupem varovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Prostřednictvím Svazu obchodu a cestovního ruchu informovala všechny obchodní řetězce, jak má prodej náhražek vypadat.
 
Laboratoře inspekce nezjistily ve vzorcích tvrdých a tavených sýrů (a másla) odebraných při loňské kontrole nedeklarované rostlinné tuky. Inspektoři však odhalili řadu nedostatků při kontrole podmínek prodeje v obchodních řetězcích. „Analogy“ se mnohde nabízely v chladicích vitrínách mezi mléčnými výrobky, aniž byly od nich odlišeny. Regálové štítky někdy neodpovídaly údajům na obale potraviny – uváděly, že jde o sýr, byť to byla náhražka. Uvést stav jejího nabízení do souladu s předpisy tvořilo součást opatření inspekce a podle posledních informací tak obchodníci učinili.
 
 
Zdroj:  Sdružení obrany spotřebitelů,   4. 2. 09
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021