Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Syrové mléko – chutně a bezpečně do kategorie

Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele
Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Syrové mléko – chutně a bezpečně

Vydáno: 3.12.2010
Tisk článku
Autor: Paedr. Josef Balga
Leták MZe o bezpečném zacházení se syrovým mlékem z mlékomatu.

"Syrové mléko – chutně a bezpečně" (pdf, 2 MB)

Nákup syrového mléka z mlékomatu: Leták Ministerstva zemědělství seznámí spotřebitele s důležitými fakty a podmínkami zacházení s touto potravinou.

Mléko je jednou z nejlépe vyvážených potravin s vysokým obsahem živin, jako jsou bílkoviny, tuky, cukry, je také významným zdrojem energie. Rovněž poskytuje nezbytné minerálie (vápník, fosfor, draslík, hořčík i mikroprvky jód, selen, zinek), navíc v dobře vstřebatelné a využitelné formě.

Mléko v automatech pochází ze zdravých chovů, které jsou pod veterinárním dozorem. Díky této kontrole je zajištěna bezpečnost mléka, pokud se týká možnosti přenosu onemocnění, jako jsou tuberkulóza, brucelóza a jiné. I přes tuto kontrolu je možné, že se v mléce mohou vyskytnout původci vyvolávající některá onemocnění, např. kampylobakteriózu, listeriózu, salmonelózu, yersiniózu nebo
alimentární intoxikace.

Původci těchto onemocnění se běžně vyskytují v prostředí a je proto potřeba počítat s jejich možným výskytem i v mléce. Z tohoto důvodu je nutné mléko z mlékomatů před jeho konzumem tepelně ošetřit. To ostatně požadují i české právní předpisy.

Podrobnější informace najdete na letáku Syrové mléko – chutně a bezpečně.

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018