Bezpečnost potravin

Syrovátka v nápojích

Vydáno: 26. 8. 2006
Autor:

Uvádí se typické složení používaných bílkovinných koncentrátů a izolátů a faktory ovlivňující jejich aplikaci do nápojů.

Syrovátka v nápojích
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 50679 ; Vydáno : 24.8. 2006 – Zdroj: Agronavigátor ; Autor : Ing. Irena Suková
Uvádí se typické složení používaných bílkovinných koncentrátů a izolátů a faktory ovlivňující jejich aplikaci do nápojů.

Syrovátka je z výživového hlediska velmi vhodnou složkou nápojů. Přidává se většinou ve formě koncentrátů (WPC) nebo izolátů (WPI). (Složení je uvedeno v tabulce.) Materiály získané s využitím iontoměničů (IE) se vyznačují větší čirostí a tepelnou stabilitou než ty, které byly vyrobeny pomocí membránových technologií. Existují však i WPI vyrobené pomocí UF/MF, které jsou po rozpuštění čiré (opalescence je u většiny nápojů s ovocnou chutí nežádoucí).
Většina nápojů se tepelně ošetřuje, takže je důležitá tepelná stabilita při určité hodnotě pH (citrusové šťávy mohou mít pH 3,5, ale i 2,3). Výzkum v Century Food Int. (CFI) v USA ukázal, že použití organických okyselovadel vede k nestabilitě bílkovin v nápojích s jejich vyšším obsahem. Proto je pro tento typ nápojů třeba používat anorganická okyselovadla (nikoli nejobvyklejší kyselinu citronovou), ta však mohou nápoji dodávat nepříjemnou chuť a vůni, které je třeba zamaskovat.

Typické složení syrovátkových produktů
Znak
WPI
80% WPC
Bílkoviny (N x 6,38) v sušině
92 %
80,1 %
Tuky
méně než 1,0 %
7,0 %
Popeloviny
3,0 %
3,0 %
Vlhkost
4,0 %
4,5 %
Sacharidy jako laktóza
méně než 1,0 %
9,0 %
* Zdroj: CFI specifications, 1997
 
% z veškerých bílkovin
UF/MF WPI
IE WPI
alfa-laktalbumin
14,9
25,6
beta-laktoglobulin
55,7
66,0
bovinní sérový albumin
1,4
5,9
Imunoglobuliny
2,5
2,5
Glykomakropeptidy
20,6
0
Laktoferin
0,1
0
Fragmenty peptidů
0,1
0
 
Minerálie
UF/MF WPI
IE WPI
Vápník
0,492 %
0,081 %
Hořčík
0,059
0,010
Draslík
0,592 %
0,080 %
Fosfor
0,242 %
0,025 %
Sodík
0,228 %
0,467 %
* *Zdroj: CFI Independent Laboratory Analyses