Bezpečnost potravin

SVS nařídila stáhnout z trhu sýr obsahující nebezpečnou baktérii

Vydáno: 4. 5. 2016
Autor: SVS

Tisková zpráva SVS ze dne 4. 5. 2016.

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z trhu francouzský sýr Roquefort. Obsahoval totiž bakterii Escherichia coli, která produkuje nebezpečné Shigatoxiny. Výrobek v České republice distribuoval řetězec Makro.

Informaci o přítomnosti sýra na společném unijním trhu obdržela SVS z Francie prostřednictvím systému rychlého varování RASFF. Na základě šetření u francouzského výrobce bylo zjištěno, že výrobek byl distribuován v týdnu od 17. do 24. března 2016 do řetězce Makro a následně také do řetězce Metro na Slovensko.

Vzhledem k tomu, že datum minimální trvanlivosti (DMT) ještě nevypršelo a výrobek může být na trhu, nařídila SVS stažení nebezpečného produktu z tržní sítě. V rámci šarže bylo distribuováno celkem 24 kilogramů sýra. Státní veterinární správa doporučuje těm, kteří si výrobek zakoupili, aby ho v žádném případě nekonzumovali a vrátili ho v místě prodeje.

Nelze také vyloučit, že výrobek – původně v obchodní úpravě na „půlkola“ o váze 600 g –  mohl být v některých případech nabízen dál konečným spotřebitelům menšími prodejnami, např. formou pultového prodeje.

Identifikace výrobku:

Výrobek: Roquefort 600 g Vernières (TRANCHE 1/2 LUNE 600 GR X4VERT)

Šarže: 151.032

DMT: 25. 6. 2016

Balení: 600 g

Výrobce: Vernières Frères, Lauras, 12250 – Roquefort-sur-Soulzon, Francie, Fr 12 203 037 CE

Některé Shigatoxiny mohou způsobit závažný krvavý průjem, který může v některých případech vyústit v akutní selhání ledvin vyžadující intenzivní péči.

Mgr. Petr Pejchal
tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS