Bezpečnost potravin

Sušené produkty z kvasnic pro výživu lidí i zvířat

Vydáno: 30. 7. 2009
Autor:

Australská společnost BiOnyc zavedla patentovaný kontinuální proces fermentace k výrobě inaktivovaných kvasnic, autolyzátů a extraktů bohatých na živiny.

Australská Společnost BiOnyc Pty Ltd  (Biological Orange Natural Yeast Company) sídlící v Borenore poblíž Orange v Novém Jižním Walesu byla založena v r. 2007 se zaměřením na výrobu krmných a jedlých kvasnicových produktů. Nyní zavedli pro výrobu kvasnic nový patentovaný výrobní postup, při němž se využívá nová surovina a kontinuální fermentační proces. V důsledku kontinuálního procesu je výsledkem vyšší výtěžnost o 10 až 15 %, nižší kontaminace a konzistentnější produkt.
Sortiment firmy, který je určen pro výživu zvířat i lidí, zahrnuje sušené inaktivované kvasnice (Torula, Candida) bohaté na živiny a výrobky z nich. Z kvasnic (BiOnyc DY) jsou vyráběny autolyzáty (BiOnycYA), extrakty (BiOnycYE), produkty obsahující izolované buněčné stěny bohaté na beta-glukany, manan-oligo-sacharidy a vlákninu (BiOnyc YCW – Yest Cell Wall). Součástí sortimentu jsou i kvasničné produkty obohacené o významné minerální prvky jako selen, chróm, zinek aj. (BiOnyc SeY).
Pro obsah nukleotidů jsou kvasničné produkty vhodné k ochucování výrobků jako náhrada glutamátu (MSG) a hydrolyzovaných rostlinných bílkovin. Např. chuť masa je dosažena v důsledku obsahu inosinfosfátu (IMP) nebo guanosinfosfátu (MPG).

Food Australia, 61, 2009, č. 6, s. 213