Bezpečnost potravin

Suplement Z-Trim k náhradě tuků

Vydáno: 12. 3. 2008
Autor:

Přípravek z kukuřičných slupek, z ovsa nebo z tapioky ve formě prášku nebo gelu nahradí až 80 % tuku ve výrobku.

V rámci činnosti amerického Ministerstva zemědělství USDA byl vyvinut přípravek Z-Trim na bázi vlákniny, který může nahradit tuk a přitom neobsahuje kalorie. Výrobní licence byla udělena společnosti Z-Trim Holdings.
Přípravek je vyráběn ve formě gelu ve třech variantách: z kukuřičných slupek, z ovsa nebo z tapioky (bezlepkový). Tento přípravek může v potravinách nahradit až polovinu tuku aniž by se změnila chuť nebo textura potraviny. Má široké možnosti použití, ale nevhodný je do smažených potravin. Kromě přímé náhrady tuku jej lze do potravin přidávat i jako pojivo, jako prostředek pro vytváření emulzí a suspenzí, pro tvarování výrobku a pro regulaci chuti k jídlu. Přispívá k udržení vlhkosti potravin, a tím i k dosažení dojmu šťavnatosti, měkkosti a krémovitosti. Nemá žádné vedlejší účinky v trávicím traktu.
Použitím přípravku lze ve stravě snížit obsah celkových, trans- a nasycených tuků a cholesterolu a přispět tak ke zdraví. Na veletrhu Food Ingredients South America (FISA) v r. 2006 získal cenu „Nejvýznamnější inovovaná složka“ (Most Innovative Ingredient).
Ačkoli je vyráběn z nerozpustné vlákniny, vykazuje většinu předností rozpustné vlákniny.