Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Suplement Z-Trim k náhradě tuků do kategorie

Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv

Suplement Z-Trim k náhradě tuků

Vydáno: 12.3.2008
Tisk článku
Přípravek z kukuřičných slupek, z ovsa nebo z tapioky ve formě prášku nebo gelu nahradí až 80 % tuku ve výrobku.
V rámci činnosti amerického Ministerstva zemědělství USDA byl vyvinut přípravek Z-Trim na bázi vlákniny, který může nahradit tuk a přitom neobsahuje kalorie. Výrobní licence byla udělena společnosti Z-Trim Holdings.
Přípravek je vyráběn ve formě gelu ve třech variantách: z kukuřičných slupek, z ovsa nebo z tapioky (bezlepkový). Tento přípravek může v potravinách nahradit až polovinu tuku aniž by se změnila chuť nebo textura potraviny. Má široké možnosti použití, ale nevhodný je do smažených potravin. Kromě přímé náhrady tuku jej lze do potravin přidávat i jako pojivo, jako prostředek pro vytváření emulzí a suspenzí, pro tvarování výrobku a pro regulaci chuti k jídlu. Přispívá k udržení vlhkosti potravin, a tím i k dosažení dojmu šťavnatosti, měkkosti a krémovitosti. Nemá žádné vedlejší účinky v trávicím traktu.
Použitím přípravku lze ve stravě snížit obsah celkových, trans- a nasycených tuků a cholesterolu a přispět tak ke zdraví. Na veletrhu Food Ingredients South America (FISA) v r. 2006 získal cenu „Nejvýznamnější inovovaná složka“ (Most Innovative Ingredient).
Ačkoli je vyráběn z nerozpustné vlákniny, vykazuje většinu předností rozpustné vlákniny.
Food Australia, 60, 2008, č. 1, s. 51
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021