Bezpečnost potravin

Sůl a med v praktické formě

Vydáno: 7. 9. 2006
Autor:

V Indii vyvinuli sůl s nespékavými a snadno sypatelnými kulovitými krystaly, v Coloradu vyvinuli tuhý nelepivý med - placičky velikosti mince.

Sůl a med v praktické formě
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 51162 ; Vydáno : 6.9. 2006 – Autor : Ing. Irena Suková
V Indii vyvinuli sůl s nespékavými a snadno sypatelnými kulovitými krystaly, v Coloradu vyvinuli tuhý nelepivý med – placičky velikosti mince.
Sůl se zakulacenými krystaly
Určitým problémem soli je, že snadná rozpustnost souvisí zvlášť při zvýšené vlhkosti se sklonem k slepování. Sklon ke slepování je vysoký i vzhledem k značnému kontaktu plošek krystalů v souvislosti s krychlovou formou krystalů soli. To znamená zhoršenou sypatelnost, potíže při dávkování, při skladování a zhoršený vzhled. Vědci z Central Salt & Marine Chemical Research Institute v Bhavnagaru (Gujarat, Indie)  nedávno vyvinuli praktickou metodu, při níž se získají téměř kulovité nespékavé a dobře sypatelné krystaly. Účinným prostředkem je aminokyselina glycin využívaná při krystalizaci za normálních podmínek, jaké existují při odpařování na slunci. Efektivnost postupu je stejná jak u roztoku čisté soli, tak i u roztoku těžené soli nebo u mořské vody. Vědci vyvinuli postup, jak odstranit glycin, který rovněž vykrystalizuje, a přitom sférická forma soli zůstane zachována. Promytí se provádí čerstvou dávkou nasycené solanky, glycin recykluje. Případné reziduální množství glycinu není na závadu. Z hlediska FDA je glycin přípustným aditivem, jakožto aminokyselina může být hodnoceno jako výhoda, může dodávat nepatrně nasládlou chuť.  Roztok takto vyrobené soli je zcela čirý na rozdíl od tradiční soli s přídavkem anorganických protispékavých látek. Výzkumníci spolupracovali při vývoji s největší potravinářskou společností v Indii a v současnosti hledají další partnery.
Nelepivý med