Bezpečnost potravin

Studie BfR MEAL zaměřená na přítomnost vanadu: ve většině potravin nebyl vanad zjištěn

Vydáno: 21. 2. 2025
Autor: BfR

Foto: Shutterstock

Studie „MEAL“ německého Spolkového úřadu pro hodnocení rizik (BfR) poskytuje informace o průměrném množství prospěšných a potenciálně škodlivých látek obsažených v nejčastěji konzumovaných potravinách v Německu.

Zkratka „MEAL“ znamená „Meals for Exposure Assessment and Analysis of Food“, tedy „Jídlo k hodnocení expozice a analýze potravin“. Od roku 2016 se pro účely studie MEAL nakupují potraviny na obvyklých místech a následně se připravují podle typických domácích receptů. Potraviny se vaří, smaží a pečou ve speciální kuchyni zřízené pro účely studie – přesně tak, jak to dělají spotřebitelé doma. Vzorky potravin jsou poté analyzovány v laboratoři. Studie se zaměřuje na více než 300 různých látek.

Jednotlivé látky jsou ve studii seskupeny podle obsahu do pracovních balíčků nebo modulů. V základním modulu byl zkoumán obsah vanadu ve sdružených vzorcích.

Ve většině z 356 testovaných potravin nebyl zjištěn žádný obsah vanadu (97 %). Nejvyšší koncentrace byly naměřeny ve žvýkačkách, kakaovém prášku a sušeném koření.


Vanad je světle šedý prvek, který se obvykle vyskytuje v zemské kůře v kombinaci s kyslíkem, sodíkem, sírou nebo chlorem. Díky svým rozmanitým vlastnostem se používá v průmyslu, např. ve slitinách pro supravodiče a polovodiče, při výrobě keramiky, při výrobě energie a jako katalyzátor. Vanad se může dostávat do životního prostředí například prostřednictvím průmyslových emisí, fosilních paliv nebo geogenních zdrojů, a následně do pitné vody nebo potravinářských plodin.

Studie MEAL úřadu BfR poskytla příležitost vytvořit komplexní databázi o obsahu vanadu v potravinách. Ve studii MEAL byl vanad zkoumán v 356 potravinách uvedených na seznamu potravin MEAL. Potraviny byly zakoupeny mezi prosincem 2016 a květnem 2019 ve čtyřech různých regionech po celém Německu, přičemž při výběru výrobků byly zohledněny různé nákupní zvyklosti obyvatelstva a také případné specifické výrobní (ekologická/konvenční produkce) a sezónní charakteristiky některých potravin. Aby bylo dosaženo reprezentativního sestavení vzorků, byly informace o chování spotřebitelů při přípravě pokrmů shromážděny a vytvořeny z údajů trhu. Potraviny byly připravovány v kuchyni studie MEAL, což kopírovalo typické chování spotřebitelů.

Celkově cca 97 % skupin vzorků z nespecifické a konvenční výroby (667 z 690 skupin vzorků) nemá žádné detekovatelné nebo kvantifikovatelné hladiny vanadu.

Vzhledem k vysokému podílu vzorků s nezjistitelnými nebo nekvantifikovatelnými hodnotami není možné porovnat hlavní skupiny potravin mezi sebou ani mezi regiony nebo daty nákupu. Ze zkoumaných potravin vykazovaly nejvyšší koncentrace žvýkačky, kakaový prášek a sušené koření.

V regionálních vzorcích pitné vody nebyl vanad zjištěn ve 27 skupinách vzorků (LOD = 0,0003 mg/kg, limit of detection) a ve zbývajících 2 skupinách vzorků nebyl vanad kvantifikován (LOQ = 0,001 mg/kg, limit of quantification).

Zdroj: BfR (německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik)

Dřívější informace: