Bezpečnost potravin

Střevní mikroorganizmy pozitivně ovlivňují duševní pohodu pomocí omega-3 mastných kyselin

Vydáno: 4. 1. 2021
Autor: CZVP SZÚ

Informace Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ

Více než 264 milionů lidí všech věkových skupin po celém světě trpí depresemi a špatnou náladou. Ukazuje se, že nerovnováha ve střevní bakteriální komunitě (mikrobiom) může negativně ovlivnit hladinu metabolitů, tzv. endokanabinoidů (eCB), což vede k depresivnímu chování. eCB vznikají v organizmu z omega-3, ale i omega-6 mastných kyselin. Vážou se na receptory membrán buněk ( CB1 a CB2 ) v celém těle a ovlivňují základní procesy v organizmu. Zjištění ukazuje, že zdravá střevní mikroflóra přispívá k normální funkci mozku a pozitivní regulaci duševní pohody (wellness). 

 Text s ilustracemi:

omega_3_and_canabinoids2.pdf Omega_3_and_canabinoids2 (pdf, 742.17 KB, 31.12.2020 09:31)
         „Střevní mikroorganizmy mohou pozitivně ovlivňovat duševní pohodu pomocí látek  
           tvořených
 z omega-3 mastných kyselin“

prof. J. Ruprich, CZVP SZÚ, 30.12.2020

 

Zdroj: SZÚ

Gut microbiota plays a role in brain function and mood regulation (ilustrace z textu CZVP SZÚ)
(Zdroj: https://www.newswise.com/articles/gut-microbiota-plays-a-role-in-brain-function-and-mood-regulation)