Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Stravovací služby v pražské ZOO na dobré úrovni, ukázala kontrola pražských hygieniků do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Stravovací služby v pražské ZOO na dobré úrovni, ukázala kontrola pražských hygieniků

Vydáno: 17.6.2022
Tisk článku
Autor: HSHMP
Výsledek kontroly HSHMP

Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) nedávno provedla komplexní kontrolu úrovně poskytovaných stravovacích služeb v areálu pražské ZOO v Troji. A jak kontrola dopadla? Dobře. Pražští hygienici neshledali žádné závažné závady, pouze jednou udělili finanční sankci za nedodržení teploty teplých pokrmů a za neznačení polotovarů pro výrobu pokrmů.

Hygienici v ZOO zkontrolovali celkem 12 provozoven poskytujících stravovací služby – stánky, kavárny i restaurace. Jednalo se o provozovny nabízející široký sortiment teplých, studených a sladkých pokrmů a nápojů, ledových tříští a zmrzlin. Při kontrole se hygienici zaměřovali na plnění povinností provozovatelů zařízení stravovacích služeb, zejména na dodržování správné výrobní a hygienické praxe při výrobě pokrmů.

K poznatkům a průběhu kontrolní akce:

  • všechny provozovny disponovaly napojením na přívod pitné tekoucí teplé a studené vody z vodovodního řadu
  • stánky měly řádné vybavení v podobě zařízení pro mytí rukou, včetně prostředků na mytí rukou – tekuté mýdlo – a hygienického osušení – papírové ručníky


Hygienici například ověřovali podmínky pro úchovu a výdej potravin a pokrmů, zejména zajištění dostatečného počtu chladících a mrazících zařízení pro úchovu potravin a pokrmů vyžadujících uchovávání v chladu nebo za mrazírenských teplot a výdejních ohřívacích zařízení pro úchovu teplých pokrmů. Namátkově měřili teploty teplých nebo studených pokrmů a jednotlivých surovin. Náhodně dále ověřovali data použitelnosti nebo minimální trvanlivosti potravin a pokrmů. Zaměřovali se rovněž na správné značení potravin a polotovarů vlastní výroby či způsoby značení alergenů u nabízených pokrmů.  Pozornosti hygieniků neušla ani úroveň provozní hygieny provozoven, v tomto případě kladně hodnocena zejména vysoká úroveň čistoty restaurací. Hygienici navíc ověřovali zajištění likvidace odpadu  jak v samotných provozovnách, tak v rámci celého areálu ZOO.

FOTOGRAFIE z kontrolní akce v pražské ZOO

V Praze 17.6.2022

HSHMP, odbor hygieny výživy a předmětů běžného užívání


Zdroj: HSHMP

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021