Bezpečnost potravin

Strava Francouzů se zlepšila

Vydáno: 12. 8. 2009
Autor:

Stravovací zvyklosti se podle studie INCA-2 v letech 2005-2007 mírně zlepšily proti situaci o 10 let dříve. Stále je však vysoký příjem tuků a bílkovin a výskyt nadváhy a obezity.

Velká národní francouzská dotazníková studie zaměřená na stravovací chování populace INCA-2 provedená v letech 2005 až 2007 zjistila, že se stravování Francouzů zlepšilo proti výsledkům studie INCA-1 z let 1998 – 1999. Sledovala se spotřeba potravin a suplementů a fyzická aktivita u více než 4000 účastníků (2624 dospělých a 1455 dětí) vždy v průběhu jednoho týdne.
Podle výsledků konzumují lidé nyní méně alkoholu (průměrně 13 g/den, tj. 4 % z celkového energetického příjmu) a soli, méně sladkostí (o 11 %), vajec (o 16 %), masa (o 10 %), méně mléka (o 24 %) a nepatrně méně škrobnatých potravin (o 3 %), ale více cukru. Mají vyrovnaný energetický přísun a jedí více ovoce (o 10 %). U skupiny do 14 let příjem energie dokonce klesl významně.

Průměrný příjem energie (nezahrnuje alkohol) a podíl
 
energie (kcal/den)
podíl tuků na energii
podíl sacharidů na energii
podíl bílkovin na energii
dospělí
2 066
39,1
44,0 % (z toho 57 % jsou škroby)
16,9 %
muži
2 348
 
 
 
ženy
1 809
 
 
 
děti
1 770
38 %
46,6 % (z toho 50 % jsou škroby)
15,4 %
dívky
1 635
 
 
 
chlapci
1 897
 
 
 

Ženy konzumují více tuků, ale také více PUFA. Příjem PUFA a MUFA je vyšší na jihu země.
Příjem vlákniny a některých vitaminů a minerálních látek je vyšší v létě, příjem bílkovin a alkoholu je nižší na podzim a v zimě.
U skupiny dětí 3 – 14 let se proti r. 1999 příjem makroživin snížil, u 15 – 17letých se nezměnil. Regionální rozdíly jsou u dětí méně výrazné než u dospělých.
Kolem 20 % dospělých a 12 % dětí konzumuje celý rok doplňky stravy (ženy dvakrát častěji než muži). Občas konzumuje suplementy 70 % dospělých a 65 % dětí. Každodenně přijímá suplementy 20 % dospělých a 10 % dětí.
Z hlediska rozložení příjmu potravin během dne, se uvádí v průměru 16 % energie ráno, 39 % v poledne, 36 % večer a 9 % mezi hlavními jídly.
Obezita se vyskytuje více na severu než na jihu, je nižší se stoupajícím vzděláním, průměrně u 11,6 % u žen i mužů bez rozdílu. Nadváha je častější u mužů (38,9 %) než u žen (24,2 %). U dívek a chlapců není ve výskytu nadváhy a obezity rozdíl. U 3 až 17letých se nadváha vyskytuje u 14 % obezita u 2,8 %
Zlepšení ve stravování je nepatrné, je třeba snížit příjem tuků (zvýšit podíl PUFA)a bílkovin, zvýšit příjem ovoce a zeleniny.
Studie přispívá k rozšíření znalostí o stravování Evropanů a k harmonizaci hodnocení rizik v rámci EU.

EU Food Law, 2009, č. 401, s. 32