Bezpečnost potravin

Stevia v amerických potravinářských obchodech

Vydáno: 17. 6. 2008
Autor:

Sladidlo stevia získalo status GRAS a může se používat jako ingredience do potravin a nápojů.

Od počátku června t.r. se v americké maloobchodní síti začala prodávat stevia (Stevia rebaudiana, jinak nazývaná také „sladké listy“ nebo „cukrové listy“, je sladidlo přírodního charakteru, které je asi 300krát sladší než cukr a má nulovou energetickou hodnotu) jako vysoce kvalitní stolní sladidlo. Dosud se musela označovat jako potravinový doplněk, podle tiskové zprávy Nutra Ingredients ale nyní získala v USA status GRAS (všeobecně uznávaná jako bezpečná) což znamená, že se může používat jako potravinářská ingredience v potravinách a nápojích a není již omezená pouze na potravní doplňky. Předpokládá se, že se nápoje a potraviny se sladidlem stevia objeví v obchodech do konce letošního roku.