Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Stevia – sladidlo bez kalorií má zelenou do kategorie

Přídatné látky (éčka) > Vlivy na zdraví - Archiv> Přídatné látky (éčka)> Vlivy na zdraví - Archiv
Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Stevia – sladidlo bez kalorií má zelenou

Vydáno: 20.8.2010
Tisk článku
Po potrvrzení EFSA o bezpečnosti steviových glykosidů pro použití v potravinách a nápojích plánují potravinářské koncerny v příštích měsících zásobit evropské trhy výrobky slazenými tímto přírodním nekalorickým sladidlem.
Rostlina stevia sladká (Stevia rebaudiana) zatím není příliš známa, brzy se to však může změnit. Potravinářské koncerny jako Coca-Cola, Cargill a Danone sázejí stále více na tuto nekalorickou náhradu cukru a očekávají miliardové zisky.
Stevia, nazývaná také sladký keř nebo medové lístky, je až 1 metr vysoká, víceletá rostlina, v jejíchž listech se tvoří tzv. steviolglykosidy, které jsou ve srovnání se sacharózou přibližně 200krát sladší. Steviolglykosidy patří mezi sladidla, která mohou zajistit sladkou chuť a na rozdíl od cukru nezvyšují energetickou hodnotu.
Proč se ale toto rostlinné sladidlo již dávno nepoužívá? Důvodem byla zákonná nařízení, která žadatelé dosud nemohli splnit. Dnes však již potravinářský průmysl očekává pro steviolglykosidy nové odbytové cesty. Vzniká gigantický trh, což dokládají následující fakta:
  • 14. dubna Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal pozitivní hodnocení stevie. V následujících měsících je možné počítat v zemích EU s uvolněním tohoto přírodního sladidla.
  • Společnost Danone chce stevii cíleně používat do svého nového ovocného jogurtu pro zákazníky hlídající si štíhlou linii.
  • Společnosti Coca-Cola a Pepsi již v USA používají steviová sladidla do limonád „Sprite-Green“.
Top Agrar, 2010, č. 7, s. 37
Objednávka kopie článku
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018