Bezpečnost potravin

Status GRAS pro arachidonovou kyselinu

Vydáno: 3. 3. 2011
Autor:

FDA v USA přiznal firmě Cargill status GRAS pro ARA určenou do kojenecké výživy.

Úřad pro potraviny a léky v USA (FDA) neshledal žádné překážky tomu, aby olej bohatý na arachidonovou kyselinu (ARA) firmy Cargill získal na základě současných směrnic FDA status GRAS (Generally Recognized as Safe, obecně považován za nezávadný). ARA se tak bude moci používat jako výživová složka do kojenecké výživy. Toto stanovisko umožní široké využití patentů týkajících se ARA a firmě Cargill zásobovat ARA celosvětových průmysl kojenecké výživy.
Firma Cargill, která začala v roce 2010 stavět nový závod v Gedianu (Čína) na výrobu ARA, vyjádřila velkou radost nad tímto stanoviskem FDA. ARA (n-6 mastná kyselina) je důležitá složka pro vývoj mozku a zraku u kojenců. Je přirozenou složkou mateřského mléka a důležitou složkou kojenecké a dětské mléčné výživy na celém světě.

Zdroj: IFT

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) posuzoval vliv ARA v kombinaci s jinými mastnými kyselinami (především DHA) na vývoj mozku a zraku kojenců a to v souvislosti s použitím zdravotního tvrzení. Řadu stanovisek EFSA k žádostem podle článku 14 nařízení (ES) č. 1924/2006 lze vyhledat zadáním termínu “arachidonic” do vyhledávače na internetových stránkách EFSA.