Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Stanovisko k limitům příjmu kadmia z potravin do kategorie

Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA

Stanovisko k limitům příjmu kadmia z potravin

Vydáno: 4.2.2011
Tisk článku
Autor: MZe
Zpráva EFSA ze dne 3.2. 2011.

Panel pro kontaminanty v potravinovém řetězci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA–CONTAM) navrhnul v dubnu roku 2010 tolerovatelný týdenní příjem (TWI) u kadmia na 2,5 µg/kg tělesné hmotnosti, tedy limit, při kterém se neočekávají nežádoucí účinky.

Průměrná zátěž kadmiem u dospělých z potravin představuje v Evropě přibližně tuto hodnotu TWI. Některé skupiny populace, vegetariáni, děti, kuřáci a osoby žijící ve vysoce kontaminovaných oblastech, jsou vystavovány až dvojnásobné hodnotě TWI kadmia z potravin. Panel CONTAM konstatoval, že rovněž u těchto skupin populace by riziko škodlivých účinků mělo být velmi nízké.

EFSA byl v současnosti Evropskou komisí požádán, aby potvrdil přiměřenost současného tolerovatelného týdenního příjmu (TWI) pro kadmium ve výši 2,5 µg / kg tělesné hmotnosti, nebo zda jsou nyní potřebné modifikace - s ohledem na prozatímní tolerovatelný měsíční příjem (PTMI) 25 µg) / kg tělesné hmotnosti. PMTI stanovili vědci z Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) a ze Světové zdravotnickou organizací (WHO). Jejich Společný výbor odborníků pro potravinářské přídatné látky (JECFA) stanovil tolerovatelný prozatímní měsíční příjem kadmia z potravin v roce 2010. Hodnocení Panelu CONTAM a JEFCA  vycházela ze stejných epidemiologických datových souborů.

Po vyhodnocení obou těchto dvou přístupů došel vědecký Panel Evropského úřadu pro bezpečnost potravin CONTAM ke stanovisku, podle kterého by měl být současný tolerovatelný týdenní příjem kadmia z potravin (2,5 µg na kg tělesné hmotnosti) zachován.

Další informace a stanovisko EFSA můžete najít na webových stránkách Evropského úřadu pro bezpečnost potravin.
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1975.htm  

Zdroj: EFSA

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018