Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Stanovisko EFSA ke kvasinkám obohaceným kyselinou listovou do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv
Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv

Stanovisko EFSA ke kvasinkám obohaceným kyselinou listovou

Vydáno: 10.6.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
EFSA nemá dostatek důkazů o bezpečnosti těchto kvasinek a biologické využitelnosti kyseliny listové z tohoto zdroje.
Panel pro potravinářská aditiva a nutriční zdroje přidávané do potravin Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA–ANS) obdržel od Evropské komise požadavek na posouzení bezpečnosti kvasinek obohacených kyselinou listovou, které by byly zdrojem kyseliny listové v doplňcích stravy.
Kvasinky obohacené kyselinou listovou se získávají kultivací specifikovaných kmenů Saccharomyces cerevisiae v přítomnosti kyseliny listové. Fermentace probíhá za specifikované teploty a tlaku po vymezený časový interval. Následuje zvýšení teploty, čímž se kvasinky usmrtí. Buněčná stěna kvasinek se enzymově rozruší, dojde k uvolnění obsahu a ten se následně suší rozprašováním.
Žadatel poskytl všeobecnou informaci o výrobním procesu, ale žádné podrobnosti o jednotlivých výrobních operacích. Uvádí, že kyselina listová představuje 1 % zdroje, zbývajících 99 % jsou enzymově rozrušené buňky obsahující hlavně sacharidy, bílkoviny a lipidy.
Žadatel poskytl také mikrobiologickou specifikaci, specifikace pro olovo, rtuť, kadmium a arzén však neposkytl.
Žadatel uvádí, že se kvasinky obohacené kyselinou listovou budou používat v množství 200–800 µg v kapsli nebo tabletě, v závislosti na výrobku tak dodají 100–200 µg kyseliny listové denně.
Údaje o biologické využitelnosti kyseliny listové z kvasinek obohacených kyselinou listovou a údaje o bezpečnosti zdroje nebyly poskytnuty.
 
Na základě předložené dokumentace EFSA–ANS konstatoval, že není schopen posoudit bezpečnost kvasinek obohacených kyselinou listovou, které by sloužily jako zdroj kyseliny listové v doplňcích stravy, ani biologickou využitelnost kyseliny listové z tohoto zdroje.
 
Zdroj: EFSA
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021