Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Stanovisko EFSA ke dvěma studiím o bezpečnosti umělých sladidel do kategorie

Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA

Stanovisko EFSA ke dvěma studiím o bezpečnosti umělých sladidel

Vydáno: 9.2.2011
Tisk článku
Autor: MZe
Zpráva EFSA ze dne 7.2. 2011.

Na žádost Evropské komise vydá Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) do konce února 2011 vědecké stanovisko ke dvěma nedávným studiím o bezpečnosti umělých sladidel.

Vědecký panel EFSA pro potravinářské přídatné látky a nutriční zdroje přidávané k potravinám (ANS) zveřejnil informaci o připravovaném stanovisku 7. února 2011. Hodnocení budou provedena v úzké spolupráci s francouzským Úřadem pro potraviny, životní prostředí a ochranu zdraví při práci (ANSES).

První posuzovaná studie naznačuje možnou karcinogenitu aspartamu pro myši (Ramazziniho institut, M. Soffritti). EFSA vydal v roce 2010 na základě schůzek vědců EFSA s národními experty zprávu, která rovněž důkladně posuzovala publikované vědecké práce k problematice aspartamu. Klíčovými oblastmi pro hodnocení bezpečnosti aspartamu byl jeho vliv na funkci mozku, karcinogenita a genotoxicita. Národní experti neidentifikovali žádné nové důkazy, které by daly podnět EFSA ke změně stanoviska (doporučení) vydaného předchůdcem EFSA, tj. Vědeckým výborem pro potraviny (SCF).
Druhá práce, kterou se vědecký Panel ANS zabýval, a ke které vydá stanovisko, je dánská epidemiologická studie T Halldorssona, jejíž výsledky naznačují, že denní konzumace nealkoholických nápojů s umělými sladidly může být spojena se zvýšeným rizikem předčasného porodu.

Další informace můžete najít na webových stránkách Evropského úřadu pro bezpečnost potravin.

http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/ans110207.htm

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018