Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Stanovisko EFSA k přítomnosti phomopsinů v potravinách a krmivech do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

Stanovisko EFSA k přítomnosti phomopsinů v potravinách a krmivech

Vydáno: 6.3.2012
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
EFSA vydal stanovisko ke zdravotním rizikům spojeným s přítomností phomopsinů v potravinách a krmivech.

Phomopsiny patří mezi mykotoxiny produkované houbou Diaporthe toxica (dříve zmiňovaná jako Phomopsis leptostromiformis). Hlavním hostitelem houby jsou lupiny, přičemž infikovaná strniště jsou významným zdrojem expozice zvířat phomopsiny. Semena lupin jsou používána pro výrobu potravin a krmiv, ale údaje o výskytu phomopsinů v potravinách a krmivech vyrobených z lupin jsou velmi omezená a málo zdokumentovaná. Z tohoto důvodu nebylo možné stanovit bezpečný dietní  příjem phomopsinů.

Phomopsiny jsou modifikované polypeptidy, které se s vysokou afinitou váží k izotypům tubulinu a narušují funkce mikrotubulů. Phomopsin A, hlavní toxický kongener, je toxický pro játra všech živočišných druhů, testovaných na dostačující dávku tohoto  mykotoxinu. Phomopsin A je také hepatokarcinogenní pro krysy.

Absence informací o toxicitě  phomopsinů v závislosti na jejich množství a chybějící údaje o expozici phomopsiny, znemožňuje vyhodnocení  rizik pro zdraví lidí a zvířat. Ale závažnost toxicity u četných živočišných druhů nasvědčuje tomu, že expozice lidí a hospodářských zvířat phymopsiny má být co nejmenší, tak  jak je to jen možné.

EFSA vědecký panel pro kontaminanty došel k závěru, že než bude moci učinit závažné stanovisko, musí být vyvinuty a schváleny analytické metody pro identifikaci a kvantifikaci hlavních toxických kongenerů phomopsinu v potravinách, krmivech hospodářských zvířat a tekutinách/tkáních živočichů. Dále je nutné shromáždit údaje o  potravinách a krmivech vyrobených z lupin, rozsah jejich konzumace evropskou populací a hospodářskými zvířaty a data o jejich kontaminaci phomopsiny.

Zdroj:  EFSA


Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021