Bezpečnost potravin

Stanovení syntetických barviv v koření

Vydáno: 15. 3. 2007
Autor: pospisilova

Nová rychlá metoda stanovení zakázaných syntetických barviv v koření.

Na VŠCHT, Ústavu chemie a analýzy potravin vyvinuli rychlou metodu na principu kapalinové chromatografie (HPLC–MS) pro vyšetřování přítomnosti nepovolených syntetických barviv v různých druzích koření. Detekční limit pro devět barviv (Tropaeolin 000, Rhodamine B, Sudan Orange G, Para Red, Sudan I, Sudan II, Sudan III, Sudan IV, Sudan Red 7B) se pohybuje v rozmezí 0,02–0,1 mg/kg, výtěžnost metody je v rozmezí 75,7–92,3 %. Vzhledem k polárnější povaze Tropaeolinu ve srovnání s ostatními barvivy dávala metoda horší výsledky. Metoda je vhodná pro provádění kontroly stanovené legislativou EU v rámci opatření souvisejících s potenciálním výskytem zakázaných barviv v potravinovém řetězci. Více informací o metodě je k dispozici v příloze.